Commander One är en modern Finder-ersättare – eller kanske snarare komplement – som följer i gamla klassiska Path Finders tradition.

Programmets målgrupp är avancerade användare som inte alls följer Apples väg mot allt mindre gammaldags filhantering och mer och mer automatisk hantering som sköts av programmen själva och med lagring i molnet.

Den absolut största skillnaden mot Finder är att Commander One, liksom Path Finder, visar två öppna mappar åt gången sida vid sida så att du mycket enklare exempelvis kan flytta eller kopiera filer mellan två mappar, eller jämföra innehållet. Med Finder måste du öppna två fönster och eftersom de är olika fönster blir ett aktivt och ett inaktivt.

Commander One

Jämfört med Path Finder är den stora skillnaden att Commander One är gratis. Tyvärr är det inte heller lika avancerat och lägger sig någonstans mellan Finder och Path Finder. Det finns ett Pro-tillägg som kostar omkring 250 kronor och ger en rad extra funktioner, som en inbyggd terminal, bättre Dropbox-stöd och förmågan att ansluta IOS-enheter och mtp-formaterade lagringsmedier.

Inte fullt så avancerat

När du tittar på programmet ser det avancerat ut, och dubbelvyn är oundvikligen ett steg upp från att ha flera fönster i Finder, men därutöver är skillnaden mellan Macens inbyggda filhanterare och Commander One inte alls lika stora, och i vissa fall är Finder faktiskt mer funktionellt.

Ett exempel är vanliga listvyn, som Commander One kallar Full view. Den har fasta kolumner och kan inte ställas in, medan Finders listvy kan justeras till att visa just de kolumner du är intresserad av och kan visa betydligt mer information om du har stor nog skärm för alla kolumner.

Dessutom har Commander One inte stöd för taggar, vilket är närmast obegripligt med tanke på vilken viktig detalj nyhet det var när det kom till OS X.

Inställningar
Ställ in kortkommandona som du vill.

Jämfört med Path Finder är funktionaliteten nästan skrattretande. Där finns funktioner för att synkronisera mappar, slå samman mappar, redigera binära filer i hex-läge, ändra i filrättigheter med ACL-systemet och mycket, mycket mer.

Slutsats – satsa på Path Finder istället

Letar du efter en filhanterare som har mycket mer att erbjuda än Finder är Path Finder ett uppenbart alternativ. Commander One har en förtjänst i att det visar två mappar sida vid sida, men det är nästan den enda förbättringen. Visst, det finns en knapp för att visa dolda filer och du kan söka både med Spotlight och en egen sökmotor som bland annat har stöd för regex. Pro-versionen är på tok för dyr när Path Finder bara kostar 33 procent mer.

Fakta: Commander One
Funktion: Filhanterare
Mer info: http://a.m3.se/ls
Pris: Gratis, cirka 250 kronor för Pro


Gratis
Dubbelvy med två mappar sida vid sida


Inte så många avancerade funktioner
Inget stöd för taggar
Kolumner kan inte ställas in i listvyn

Betyg: 3 av 5

Fakta

Det uppenbara alternativet till Commander One är Path Finder, och där är skillnaden mot vanliga Finder betydligt större. Med det slipper du använda andra tredjepartsprogram eller Terminal för många vanliga sysslor som varken Finder eller Commander One klarar av.