Apples inbjudan till 7 september

I morgon håller Apple höstens stora event, där bland annat Iphone 7 väntas lanseras. Apple har skickat ut den officiella inbjudan till pressen, och den har som vanligt analyserats och plockats isär för att försöka utröna vad Apple kommer visa upp.

Till skillnad från i somras på WWDC, då fokus precis som de senaste åren var på utveckling och inbjudan var relativt enkel och öppen, är den nya inbjudan mer kryptisk.

Den mest uppenbara ledtråden kan vara datumet. Att lägga eventet just den 7:e kan betyda att nya Iphone mycket riktigt kommer heta just Iphone 7.

Grafiken i bakgrunden är bokeh (ljuspunkter i bakgrunden i en foto med kort skärpedjup) format som Apples logga på en svart botten. Det skulle kunna vara en ledtråd till kraftiga kameraförbättringar. Ryktena säger också att både Iphone 7 och framför allt Iphone 7 Plus kommer få bättre kameror. Den stora modellen sägs få en kamera med dubbla objektiv för att kunna ta betydligt mer avancerade foton. En effekt som kanske kan bli möjlig då är just bokeh.

En annan sak vi bör notera är att inbjudan är väldigt mörk. De flesta inbjudningar har, som du kan se på följande sidor, varit ganska ljusa historier. Men den här är uppenbarligen tagen på natten. Apple-loggan ser ut som ljuspunkterna från lyktor långt bort i fjärran, fotograferade med fokus precis framför kameran.

Det kan tyda på att Apple har gjort stora framsteg i kamerornas förmåga att ta bra bilder i svagt ljus. Och det vore ju inte så illa.

Vi har även hört att Siri ska ha nya spydiga svar på frågor om eventet. När vi testar på svenska lyckas vi inte få fram några, men på engelska kommer ett gäng svar på "see you on the seventh":

  • "An auspicious day!"
  • "And the 8th, and the 9th, and the 10th... in fact, I'll be here all year."
  • "Be there or be heptagonal"
  • "Do you remember, the 7th day of September... ba da ya, dancing in September!"
  • "I can't wait for National Acorn Squash Day either. Mmmm."