I mars 2018 gav inbjudan till Apples utbildningsevent ledtrådar om Apple Pencil, och det visade sig senare att även den billigare Ipad fick stöd för pekpennan.

Men en del av gissningsnöjet har definitivt försvunnit i år. Få har nog missat att officiella bilder på nästa Iphone X i två storlekar samt kommande Apple Watch Series 4 har läckt ut. De har i princip avslöjat allt om utseendet på dessa två huvudnyheter på kommande event. Finns det några hemligheter alls att försöka läsa in i inbjudan?

Analys! Superhösten: Därför blir höstens Iphone-modeller en total succé

Apples september-event gather round
Foto: Apple

Guld årets färg

Vi kan börja med att konstatera vad vi redan vet om inbjudan, baserat på de läckta bilderna. Inbjudan visar en rund ring i guldfärg med orden ”gather round” undertill. Det har ryktats om just en guldfärg tidigare, och de läckta bilderna visar två Iphone-modeller i en ny guldfärg. Även Apple Watch verkar komma i samma guldfärg.

Så där har vi en väldigt naturlig förklaring till guldfärgen i ringen. Den kolsvarta bakgrunden som ringen ligger på skulle möjligen kunna förklaras av att Apple nu ännu mer satsar på oled-skärmar, när ytterligare en Iphone-modell (Plus-modellen) väntas få oled-teknik. Oled ger som bekant betydligt djupare, mer trovärdig svärta.

Rund Apple Watch?

En del ville nog gärna tro att den runda ringen betyder att en rund Apple Watch är på gång, men det håller vi för mindre troligt. Dels för att Apple tydliggjort att runda skärmar inte är särskilt bra för att visa mer information och listor, dels för att vi redan har sett hur nästa generation Apple Watch ser ut genom den läckta bilden.

Däremot kommer det runda temat igen i den nya informationsstinna urtavlan med mängder av komplikationer på skärmen. Tittar vi noga ser vi att ringen i inbjudan påminner om Apples nya digitala krona som fått en mindre röd ring i 4g-modellen. Den nya bakgrundsbilden på ”Iphone XS” visar också en rund jordglob.

Apples september-event gather round

Sist och kanske tydligast är att den runda ringen är en uppenbar avbild av Apples runda högkvarter Apple Park, ända ned till de två linjer som löper runt hela toppen på byggnaden. Även Steve Jobs Theater där eventet äger rum är en rund byggnad.

Apples september-event gather round
Foto: Planet.com/CC BY-SA 4.0Apple Park från ovan.

Homepod, Airpower – och kopparfärgen?

Vad mer kan den mystiska ringen hålla för hemligheter för oss? En ny, billigare Homepod? Rykten har cirkulerat om att en sådan version är på väg, och det vore såklart inte omöjligt att Apple presenterar en sådan på ett Iphone-event, då det kan ses som ett tillbehör till Iphone. Inga rykten pekar dock direkt mot att en sådan lansering sker redan i september.

Mer troligt är att vi till slut, efter ett års väntan, får se Airpower lanseras. På insidan sitter (troligen) flera runda spolar för att ladda flera prylar trådlöst samtidigt, något som med lite fantasi kan ses som en koppling till det genomgående runda temat i årets inbjudan.

Apples september-event gather round
Foto: Michael Simon/IDGVisst ryms det en spole för trådlös laddning där också.

Det har även talats om att nästa Iphone kan få snabbare och mer effektiv trådlös laddning genom att använda sig av koppar (där har vi guld-färgen igen) i högre grad istället för som nu, ett blandmaterial, i komponenterna för den trådlösa laddningen.

Säkerligen finns det också små detaljer om eventet vi helt har missat i inbjudan. Snart slipper vi dock gissa längre. Onsdagen den 12 september klockan 19:00 svensk tid äger eventet rum. Mer om alla nyheter vi väntar oss få se, däribland Ipad Pro (kanske med rundade skärmkanter) kan du läsa här!