Apple har som ni vet gått ut med att deras höstevent, California Streaming, kommer att äga rum den 14 september. Vi är villiga att satsa allt på att Iphone 13 kommer att göra sin debut. En ny Apple Watch samt nya Airpods är också lågoddsare. Och eftersom vi redan har skrivit metervis om vad vi förväntar oss att Apple ska stoppa in i den nya telefonen är det dags att släpa ut våra måttband och mikroskop för att dechiffrera ledtrådarna Apple har inkluderat i sin inbjudan.

 Missa inte  
Chatta med oss på MacWorld och andra Macworld-läsare live under
Iphone-eventet den 14 september kl 19. Du hittar oss på
macworld.se/live. 

Något med streaming

Okej, California Streaming är ingen hjälp alls. Det är inte ens en smart allegori. Vi vet att eventet äger rum i Kalifornien och att det kommer att strömmas för hela världen att se. Men utöver det verkar det inte finnas några uppenbara ledtrådar, inte som förra årets ”Hi Speed" eller Iphone 11 med sin ”By Innovation Only”-text.

Men eftersom vi spekulerar mer än härdade foliehattsbärande, antivaxx konspirationsteoretiker, ska vi dyka djupare i inbjudan. Apple kan använda inbjudan för att kittla oss med den kommande Foundation-serien eller berätta om en ny kampanj som ger ett år med Apple TV+ när du köper en ny Iphone. Kanske kommer Iphone 13 att ha en ny funktion som låter användare enkelt strömma sina egna videos via kamera-appen? Eller kanske är det en referens till mmwave 5g, som tidigare var begränsat till USA? Det kan ju inte vara så att Apple bara använder en tagline för att den låter bra, eller hur?

Foundation

Stjärnfall

Med nattläget på Iphone 12 spelar det ingen roll vilken typ av ljussättning du har när du fotograferar. Men försök att plåta natthimlen och det händer ingenting. Har du tur kanske du lyckas knäppa en bild av någonting som påminner om månen en ljus natt, men för det mesta är nattläget begränsat till händelser på marken.

Apple Event
Foto: Fergus Halliday / IDGPixel 4 kan plåta stjärnorna med ett stativ och lite tid.

Det ryktas om att det kommer att förändras med introduktionen av Iphone 13. Enligt ett nytt rykte kommer Iphone 13-kameran att ”känna igen stjärnor och justera sig efter detta”. Vi tror att inbjudan bekräftar detta. Bilden av de Catalina-liknande bergen är uppenbarligen tagen vid skymning. I Apples videoinbjudan till evenemanget visas tydligt stjärnor i fjärran, vilka inte skulle vara synliga med dagens Iphone-kameror. Apple kunde ha använt en ljus solig dag som bakgrund, med de väljer en natthimmel, vilket måste ha någon slags mening, eller hur?


Full fokus

Det skulle inte vara en ny Iphone utan nya kamerafunktioner och vi förväntar oss att Iphone 13 höjer insatserna. Funktioner vi hoppas på är en förbättrad vidvinkelkamera, vilket går att se i inbjudan. Bergskedjan är väldigt bred, även om själva inbjudan inte har 16:9-format.

Vi kan inte heller låta bli att se hur bilden inuti Apple-logotypen verkar mer fokuserad än det omgivande landskapet. Det verkar som en antydan till en annan funktion vi förväntar oss: porträttvideo. Apple presenterade något liknande med den nya Facetime-appen i IOS 15 och det ryktas komma till Iphone 13-kameran: videoklipp med ansiktet i fokus mot en suddig bakgrund.


Mer än en solnedgång

En ny Iphone betyder nya färger och vi tror att vi har upptäckt några av dem. För det första kan det finnas en ny mattsvart, som vi kan se längst ned i ramen. Vi tror också att vi ser den nya roséguldfärgen ovanför bergen – och kanske till och med en touch av solnedgångsguld om vi kisar med ögonen på ett speciellt sätt.

California Streaming

Alltid på

Ett rykte vi verkligen hoppas på är ett alternativ för en alltid på-skärm. Vi tror att Apple redan bekräftat funktionen med sin inbjudan. Om du tittar på inbjudningsvideon på Twitter ser du hur Apple-loggan bleknar, för att övergå till natthimmel med datumet 9.14. Det behöver inte vara något, men vi tror att Apple alluderar till en alltid på-skärm som kommer att visa tid, datum och meddelanden när skärmen är avstängd. Om det är i närheten av hur Android-telefoner fungerar, då kommer det att se ut som det gör i inbjudan. Vi är helt säkra på att vi har spikat den här funktionen.

Wanna know what’s next? Tune in on September 14 at 10 a.m. PDT for a special #AppleEvent.

Tap the ❤️ and we’ll send you a reminder on event day. pic.twitter.com/GJUsLc9cuJ

— Apple (@Apple) September 7, 2021

Förstärkt verklighet överallt

Apple har använt förstärkt verklighet för att promota sina senaste event, men den har aldrig varit så realistisk. Surfa till Apples event-sida med en IOS-enhet och klicka på Apple-loggan upp till utsikten över bergen i inbjudan, detta skapar en mini-portal till Cupertino. Vi säger inte att Apple kommer att lansera en Sling Ring – snälla Apple, överväga detta! – men det kan vara ett sätt att antyda något om deras ar-glasögon. Våra ögon är redo, Apple!

Originalartikel av Michael Simon
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt