Använd Bilder på IOS

För att skicka bilder eller videofiler från en IOS-enhet till en annan öppnar du Bilder. Leta sedan upp bilderna du vill skicka, via kamerarullen, en samling eller ett album, och tryck på Välj uppe till höger. Markera sedan de foton du vill skicka (de visas med en blå bocksymbol).

Använder du ögonblicksvyn istället för ett album kan du snabbt markera alla foton i ett ögonblick genom att trycka på den lilla Välj-knappen som dyker upp till höger ovanför bilderna i varje ögonblick. Du kan sedan avmarkera enskilda bilder om du bara ville ha nästan alla foton. Tryck på Välj igen så markeras alla igen, eller på Avmarkera för att avmarkera samtliga bilder i det ögonblicket.

När du har valt några bilder att skicka trycker du på delaknappen längst ner till vänster, vilket öppnar IOS standard-dialogruta för att dela. Där finns meddelande, mejl, Facebook och andra sätt att dela. Airdrop hamnar längst upp och du får en ikon för varje potentiell mottagare som är i närheten. Tryck på en mottagare så får denne upp en förfrågan om att ta emot dina filer. Godkänner hen överföringen så skickas filerna över och hamnar i dennes egna Bilder-app.

Airdrop

Skickar du till en annan enheter som är inloggad på ditt Icloud-konto tar IOS för givet att båda är dina och då skickas filerna omedelbart utan att fråga först, vilket är väldigt smidigt om du till exempel har tagit ett foto med Iphone som du vill ha som bakgrundsbild på en Ipad.
För att skicka till en Mac måste mottagaren först öppna ett Airdrop-fönster i Finder. Det gör du genom att välja Gå -> Airdrop, via vänstermenyn i Finder, eller genom att trycka shift-cmd-r. Annars dyker Macen inte upp bland mottagarna i dela-dialogen.

Använd Bilder på Mac

Att skicka bilder och videofiler med Bilder på Macen är lika enkelt som på IOS. Markera de bilder du vill skicka – shift-klicka för att markera samtliga bilder mellan två bilder, och cmd-klicka för att lägga till eller ta bort enstaka bilder. Klicka sedan på dela-ikonen uppe till höger i verktygsfältet och välj Airdrop.

Airdrop

Då dyker ett litet fönster upp ovanpå programmet med miniatyrer av de bilder du ska skicka och en lista över mottagare precis som på IOS. Om mottagaren inte syns i listan kan du prova att själv öppna ett Airdrop-fönster i Finder för att sparka igång processen. Det finns andra sätt att dela bilder till familjemedlemmar eller mellan dina egna enheter – till exempel delade album och Familjedelning – men Airdrop är ett enkelt sätt att närmast omedelbart skicka över bilderna, och du behöver inte ens ha en internetuppkoppling.

Airdrop

Andra användningsområden
Airdrop finns överallt där du ser den vanliga ikonen för delning – i IOS-appar, en del Mac OS-program, och som sagt i Finder. Du kan använda tekniken för att dela en webbplats i Safari, en bilaga i Mail (på Macen ctrl-klickar du på bilagan och väljer Dela), och vilka filer som helst i Finder.

Med Finder öppnar du ett Airdrop-fönster och drar och släpper filerna du vill skicka direkt på mottagarens ikon. Du kan också dela en plats från Kartor, en kontakt från Kontakter, ett öppet dokument i Förhandsvisning, och så vidare. I många program kommer du även åt delning via kontextmenyn (ctrl/höger-klicka). Visa filtyper kanske inte kan öppnas av en mottagande IOS-enhet, men de kan ändå sparas i Icloud Drive.