Få saker känns så futuristiska och Star Trek-mässiga som att använda Airdrop för att omedelbart skicka över bilder och videofiler till andra i din närhet. Du behöver inte bekymra dig om filernas storlek, det finns inga inställningar att göra, inga program du måste installera, och inga lösenord att lägga på minnet. Och eftersom Airdrop använder bluetooth behöver du inte ens vara uppkopplad på nätet via mobilnätet eller wifi, även om du kan använda wifi om du vill.

Det betyder att du kan använda Airdrop för filöverföring på platser där det i vanliga fall är svårt eller omöjligt – till exempel ombord på ett flygplan eller ett kryssningsfartyg, eller mitt ute i ödemarken på en campingtur.

I den här guiden går vi igenom hur du använder Airdrop för att skicka foton och videor direkt från Apples Bilder, och även några tops på andra sätt att använda Airdrop.

Airdrops systemkrav

För IOS krävs minst en Iphone 5, en Ipad (fjärde generationen), en Ipad Mini, eller en Ipod Touch (femte generationen), med IOS 7 eller senare. För att kunna skicka från eller till en Mac måste Macen i princip vara från 2012 eller senare, men inte ens då är det helt säkert (en Mac Pro från början av 2013 duger till exempel inte) som kör Mac OS 10.10 Yosemite. En komplett lista hittar du här.

Två Macar har kunnat skicka filer med Airdrop sedan Mac OS 10.7 Lion, men då enbart via Finder och varken Bilder-programmet eller till och från IOS-enheter.

Airdrop

Förbered dina enheter för Airdrop

För att dra igång Airdrop-kalaset börjar du med att öppna Kontrollcenter på en IOS-enheter (svep uppåt från botten av skärmen). Tryck på Airdrop till höger i mittenboxen och väljer antingen Bara kontakter eller Alla. Det här avgör vilka som kommer se din IOS-pryl som en möjlig mottagare av filer när de befinner sig i närheten av dig.

Väljer du Alla kommer du exempelvis kunna ta emot filer av fullständiga främlingar på bussen, medan Bara kontakter gör att du måste lägga till nya bekantskaper innan du kan låta dem skicka över en groupie ni nyss tog. Ett bra tips är att välja Bara kontakter men komma ihåg inställningen – du kan tillfälligt byta till Alla för att ta emot filer från andra, vilket är mycket enklare än att lägga till nya kontakter.

För att Airdrop ska fungera mellan IOS och Mac OS måste bluetooth och wifi vara påslagna på båda enheterna, men Macen behöver inte vara ansluten till någon basstation – det räcker med att wifi är på.