Airdrop kallar Apple en riktigt praktisk funktion i sina olika operativsystem, som gör det enkelt att dela bilder, video och annat med personer i din omedelbara närhet. Du behöver inte bekymra dig om filstorlek som med mejl, ingenting skickas till några servrar på internet, det finns inga inställningar att göra, inga program du måste installera och inga lösenord att lägga på minnet.

Eftersom Airdrop använder bluetooth behöver du inte ens vara uppkopplad på nätet via mobilnätet eller wifi, även om du kan använda wifi om du vill. Det betyder att du kan använda Airdrop för filöverföring på platser där det i vanliga fall är svårt eller omöjligt – till exempel ombord på ett flygplan eller ett kryssningsfartyg eller mitt ute i ödemarken på en campingtur.

I den här guiden går vi igenom hur du använder Airdrop för att skicka filer och annat från en Apple-enhet till en annan.

Airdrops systemkrav

Airdrop har funnits sedan IOS 7 och vi är nu på IOS 15, sannolikheten är extremt låg att du har någon enhet som inte fungerar. Riktigt gamla enheter med gamla systemversioner kan eventuellt krångla med nya, uppdaterade enheter, men det är mer undantag än regel.

Airport-stöd i Macen?

På Macsidan krävs en modell lanserad 2012 eller senare. Om du har en dator köpt 2012–2014 kan du kontrollera att den har stöd för Airdrop så här: Öppna Apple-menyn -> Om den här datorn, klicka på Systemrapport, välj Wi-Fi i listan till vänster och se om det står Stöds till höger om Airdrop.

Förbered enheterna för Airdrop

För att dra igång Airdrop-kalaset börjar du med att öppna Kontrollcenter på en IOS-enhet (svep nedåt från övre högra hörnet om du har Face ID, annars uppifrån från botten av skärmen). Tryck länge på inställningsgruppen med wifi, bluetooth, flygplansläge och mobildata för att visa fler alternativ. Tryck på Airdrop och se till att du kan ta emot Airdrop antingen enbart från kontakter eller från alla.

Ställ in Airdrop

Väljer du Alla kommer du exempelvis att kunna ta emot filer av fullständiga främlingar på bussen, medan Bara kontakter gör att du måste lägga till nya bekantskaper i adressboken innan du kan låta dem skicka över ett gruppfoto ni nyss tog. Ett bra tips är att välja Bara kontakter men komma ihåg inställningen – du kan tillfälligt byta till Alla för att ta emot filer från andra, vilket är mycket enklare än att lägga till nya kontakter.

Både wifi och bluetooth måste vara påslaget på enheterna som ska skicka och ta emot filer, men du behöver inte vara ansluten till ett wifi-nätverk (eller till samma).

Så skickar du filer och annat med Airdrop

Airdrop är ett alternativ i Dela-menyn, som visas överallt där menyn används. Det innebär att de flesta appar som har en delningsfunktion kan använda Airdrop, inklusive samtliga inbyggda appar på IOS.

Skicka på Iphone

Markera eller öppna det du vill dela och tryck på Dela-knappen. I den övre raden som visar dina oftast använda mål kan Airdrop-mottagare visas om du ofta skickar filer. I den undre raden ligger Airdrop alltid längst till vänster och en siffra visar hur många mottagare som finns i närheten. Tryck på ikonen så visas de olika mottagarna, under Personer eller Enheter beroende på om det är en IOS-enhet eller en Mac.

På Mac är det inte lika vanligt att tredjepartsprogram använder systemets inbyggda delningsgränssnitt, och då kanske det inte går att dela saker via Airdrop direkt från programmet. De program som har det fungerar likadant som på IOS.

Skicka med Finder

Du kan också skicka filer med Airdrop via Finder. Markera en eller flera filer, klicka på Dela-knappen i verktygsfältet och därefter på Airdrop i listan som visas, alternativt ctrl/höger-klicka och välj Dela -> Airdrop. Det öppnar ett litet fönster som visar mottagare i närheten. Till höger ser du en liten förhandsvisning av innehållet du kommer skicka.

Airdrop kan skicka nästan vad som helst, inte bara bilder och video som kanske är det vanligaste. Du kan till exempel skicka en länk från Safari, en kontakt eller ett inlägg från något socialt nätverk.

Sikta med U1

Om du och den du vill dela något med har en Iphone 11, 12 eller Iphone 13 kan ni använda dessa telefoners specialchipp, U1 för att göra Airdrop-skickandet aningen häftigare. När du ska skicka något öppnar du Airdrop-delning som vanligt, men längst upp visas en cirkel med små prickar runt sig. Vrid dig runt i rummet så ser du hur prickarna också rör sig runt cirkeln. När din telefon pekar på en annan telefon med U1-chipp och Airdrop-mottagning aktiverat dyker den personen upp i cirkeln och du kan trycka på den för att dela.

Om Airdrop inte fungerar

Airdrop använder flera nätverkstekniker samtidigt och det är inte ovanligt att något krånglar. Det vanligaste problemet är att det inte visas några mottagare när du ska dela, trots att du vet att mottagaren finns där och har gjort alla sina inställningar rätt.

Om minst en av enheterna är en Mac och det som ska skickas är en fil av något slag kan mottagaren testa att öppna Finder och välja Gå -> Airdrop. Det öppnar ett ”Airdrop-läge” som kan hjälpa datorn att bli mer mottaglig för inkommande Airdrop-delning.

Här är några andra saker du och mottagaren kan testa för att få igång Airdrop:

  • Byt till Alla i inställningarna för vilka du vill ta emot filer från. Ibland verkar tekniken inte inse att den som skickar finns på mottagarens kontaktlista.
  • Stäng av och slå på bluetooth och wifi på båda enheterna. Du kan även aktivera och sedan avaktivera flygplansläge för att nollställa nätverksanslutningar.
  • Starta om först den ena och sedan den andra enheten (testa däremellan).
  • Avaktivera eventuella vpn-anslutningar.
  • Se till att båda har uppdaterat till senaste systemversion.
  • Nollställ nätverksinställningarna på IOS: Öppna Inställningar -> Allmänt -> Nollställ och välj Nollställ nätverk. Det här innebär att du måste fylla i lösenorden till alla wifi-nätverk du brukar ansluta till, se det som något av en sista utväg.

Du kan också ge upp och helt enkelt skicka det du ville dela via Imessage (eller en annan tjänst) istället. Ska du verkligen behöva sitta och felsöka i flera minuter bara för att få iväg ett fint foto du nyss tog?