Kernel panic OS X
Det som aldrig ska ske - en kernel panic innebär att systemet gett upp helt och en omstart är det enda du kan göra. Sker det vid varje uppstart blir det extra besvärligt, men det finns saker du kan göra.

Om du har problem med din Mac som gör att den vägrar starta är det första du bör prova felsäkert läge. Det gör du genom att hålla nere shift-tangenten precis efter att du hör startljudet. Om du har filevault på din startskiva måste du därefter skriva in lösenordet, annars kan du släppa tangenten när du ser det snurrande hjulet.

Macen kommer ta längre tid på sig än vanligt att starta eftersom den kontrollerar hårddisken först. Det är helt normalt och inget att oroa sig över. Efter en stund kommer OS X förhoppningsvis igång, men med en hel del funktioner avstängda. Det som sker i felsäkert läge är att bara nödvändiga kernel-tillägg laddas in så många typer av kringutrustning som kräver drivrutiner kan inte användas, inga program som är inställda att dra igång automatiskt startas, användartypsnitt är inte tillgängliga och en del cachefiler rensas.

Förhoppningsvis räcker det för att få igång datorn så att du kan gå vidare med felsökningen. Om du nyligen installerat ett program eller särskilt ny hårdvara brukar det vara första misstanken, så avinstallera det. Räcker inte det kan du titta på loggarna i appen Systemmeddelanden som finns under Program/Verktygsprogram. Det är inte det lättaste att läsa dessa loggar, det bästa är om du har ett exakt klockslag för när kraschen skedde och kan söka upp den tiden i de olika loggfilerna. Med lite tur kan det till och med räcka att bara starta i felsäkert läge en gång för att sedan få igång datorn normalt, om felet låg antingen i katalogstrukturen eller i cache-filerna.

När felsäkert läge inte hjälper

Om något är riktigt trasigt och felsäkert läge inte hjälper blir det genast besvärligare. Det första du bör göra då är att starta om och dra igång en kontroll av hårdvaran. Det gör du genom att hålla nere d-tangenten vid uppstart. På datorer äldre än juni 2013 startas Apple Hardware Test, och har datorn OS X Lion eller tidigare kan du behöva starta det från installationsskivan istället. På nyare maskiner är det Apple Diagnostics som kommer upp. Välj utökade tester och kör dem minst en gång.

Det finns ett uppstartsläge till som är bra att känna till. ”Verbose mode” startar datorn som vanligt, men istället för att visa uppstartsskärmen skriver systemet ut alla steg det gör under tiden datorn startas. Där kan du antingen se om det finns fel eller varningar, eller helt enkelt se vad det står på de sista raderna innan systemet kraschar.

För att dra igång verbose-läget håller du ner kommando-v när datorn startar. Skärmen kommer fyllas med text som mest liknar en Unix-server från 90-talet. Det går inte att kombinera verbose och felsäkert läge, men om datorn startar i felsäkert läge kan du få ledtrådar på vad du ska titta på genom att använda verbose-läget och se vad som strular.

Tänk på att verbose-läget inte fungerar om du ställt in ett lösenord på EFI eller Open Firmware.

Verbose mode OS X
Ett exempel på verbose-läge, här från OS X 10.6. Det ser lite annorlunda ut i nyare versioner, men den grundläggande informationen är ungefär densamma.