De allra flesta svenskar kan idag prata engelska, och många har även pluggat ett tredje språk – ofta tyska, franska eller spanska även om färdigheterna kanske inte sitter i lika bra som du önskar efter uppåt sju års studier.

Om du vill bättra på kunskaperna från skolan, eller om du är sugen på att lära dig ett helt nytt språk, kan du numera använda din Iphone som medhjälpare. Det finns många appar på App Store för språkstudier, med olika upplägg och filosofier.

Vi har valt ut fem av de mer populära apparna, för att se vilken som egentligen är bäst och om det är några du bör undvika – eller fundera över om de är prisvärda.

Flera av apparna har ett liknande grundläggande koncept, där du lär dig via repetition och någon variant av det gamla beprövade begreppet flashcards (från början papperskort med ett ord på ena sidan och översättningen på andra). Men vi har även testat Hinative som har ett helt annat upplägg.

Antaler språk du kan välja bland skiljer sig stort åt, från nio i Busuu till över 200 i Memriser. Priserna går också från helt gratis till dyra prenumerationer.

Många olika språk – Memrise

Memrise handlar inte bara om att lära sig språk, utan om att komma ihåg i allmänhet. Men eftersom det här handlar om språk går vi inte in närmare på kurserna i periodiska systemet eller hur du minns ordningen på alla korten i en kortlek.

Memrise
Memrise växlar mellan olika sätt att lägga ord på minnet, till exempel att skriva det.

Memrise har kurser i många språk, och ofta flera olika på olika nivå. Om du inte gillar en kan du prova en annan. När väl har valt en börjar varje delmoment med att ett par nya ord presenteras, och därefter dyker de upp igen i olika konstellationer och du måste välja rätt. Ibland kommer ordet på det andra språket och du måste välja rätt översättning. Andra gånger får du ett ord på engelska och måste välja rätt på det andra språket.

Genom algoritmer som lär sig från dina resultat anpassas Memrise och ger mer av sådana kort som du har lättare att lära dig från. På så vis slipper du tröska igenom sega partier och kan lägga mer tid på sådant som ger resultat.

Stort utbud
Memrise har omfattande och bra material, och dess metodik verkar fungera bra. Men det känns inte som en riktigt välkomnande app, och påbörjar du en introduktionskurs i ett helt nytt språk får du inte heller något riktig presentation av det innan du kastas direkt in i repetitionen av glosor och fraser.

Memrise
Memrise har kurser i över 90 språk.

Vi önskar att Memrise hade bättre nybörjarkurser, för när du väl tar dig in finns det mycket att hämta och en välsmord memoreringsteknik. Det hade också varit bra om det var enklare att bläddra runt i en kurs och se vilka bitar du har gjort och vilka som är kvar. Memrise har inget poängsystem eller några troféer och annat du får som incitament efter varje moment, så om du drivs av den typen av feedback bör du nog välja en annan app.

Med över 200 språk och många olika kurser inom de större språken är Memrise dock en av de bredaste apparna. Dessutom är den gratis, och inte bara för de första delkurserna eller momenten.

Fakta: MemriseBra köp
Mer info: http://a.m3.se/kb
Pris: Gratis


Bra kursmaterial
Adaptiv inlärningsmotor känner av vad du är bra på
Många språk


Rörigt gränssnitt i menyerna
Svårt att få överblick över lärandet

Betyg: 8

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning