Sedan IOS 7 har Iphone en funktion för att blockera telefonnummer från att nå dig. Blockerade nummer dyker inte upp i listan över inkommande samtal och meddelanden från dem försvinner spårlöst utan att du behöver se dem.

Andra kan så klart även blockera dig, och om du har försökt nå någon utan framgång kanske du har blivit blockerad. Så hur gör du för att ta reda på om så är fallet?

Det finns inget sätt att med hundra procent säkerhet fastställa att du har blivit blockerad, annat än att faktiskt fråga personen i fråga (vilket blir svårt om du inte når fram till den). Men när du försöker nå någon finns det flera tecken du kan leta efter som kan ge en ledtråd om att du har blockerats.

Blockerade nummer

När vi har testat blockeringsfunktionen och försökt ringa en Iphone som har blockerat oss så har det ringt exakt en gång innan vi har fått meddelanden av typen ”numret du har ringt kan inte nås för tillfället”, och skickats vidare till röstbrevlådan. På den blockerande telefonen syntes ingenting.

Om du lämnar ett meddelande i röstbrevlådan får mottagaren heller ingen notis om det, men meddelandet sparas ändå och mottagaren kan själv kolla röstbrevlådan och lyssna på ditt meddelande (som hamnar i mappen ”blockerade meddelanden”). Finns det inga sådana syns inte den mappen heller.

Blockerade meddelanden i röstbrevlådan

Vad du håller utkik efter är alltså att det ringer en gång och sedan blir förvisad till röstbrevlådan. Men det kan också hända om telefonen är avstängd eller i Stör ej-läge.

Meddelanden har inga liknande tecken utan utgör ett perfekt pokerfejs. När du skickar meddelanden till ett nummer eller Icloud-konto som har blockerat dig ser det ut precis som vanligt. Meddelandet markeras som skickat utan krusiduller, oavsett om det skickas som sms eller Imessage.

Använd Imessage

Ett knep som ser ut att fungera ganska tillfredsställande är att försöka skicka ett meddelande med Imessage.

I vanliga fall när du skickar ett Imessage-meddelande (som du känner igen på att chattbubblan är blå och inte grön som på sms) tuggar det på en stund innan det står Levererat. När mottagaren sedan har läst meddelandet byts texten till Läst (om mottagaren inte har stängt av läskvittens). Om meddelandet inte kan skickas dyker en röd ikon med utropstecken upp som meddelar att något skick snett, och du kan trycka på den för att försöka skicka som sms istället.

Imessage

Men när vi testar att skicka ett meddelande till en person som blockerat oss visas varken Levererat eller något felmeddelande. Chattbubblan fortsätter vara blå och visar inget alls. Enligt vår vetskap är det här det säkraste beviset på att du har blockerats.