När Apple visade upp Apple Watch för första gången under hösten 2014 var Apple tydliga med att det skulle vara en personlig pryl som är lätt att ändra utseende på med utbytbara armband. Och det är vi glada för idag. Det är enkelt att byta till ett nytt armband om vi tröttnat på det gamla, eller helt enkelt inte gillar det som följer med klockan.

Apples egna armband är dock inte helt billiga. Apples milanesiska loop går loss på saftiga 1 525 kronor, och ännu mer för den svarta modellen. Apples länkarmband kostar i sin tur 5 025 kronor. Det är nästan så det svartnar för ögonen, även om kvaliteten också är bra på Apples band.

Missa inte! Lämna mobilen hemma: Watchcast synkar podden till Apple Watch

Det går att komma undan betydligt billigare än så om vi letar efter tredjeparts-alternativ. Här har vi testat fyra olika armband, och gemensamt för alla är att de är rejält mycket billigare än sina Apple-förlagor.

Armband

Caseual Steel Band – länkarmband för en tiondel av priset

Steel Band från Caseual är inte en direkt efterapning av Apples länk-armband, utan har en lite annan stil på länkningen. Det är i vårt tycke rätt snyggt, och kvaliteten är fullt godtagbar även om den inte lever upp till Apples kvalitet.

Länkarna känns hyfsat stabila och vi kan inte hitta några vassa kanter någonstans. Möjligen känns spännet lite billigt, det kräver två steg för att öppnas och är inte integrerat i länken på samma sätt som Apple-förlagan.

Men till det här priset är det svårt att klaga. Vi får, tycker vi, ungefär halva kvalitétskänslan till inte ens en tiondel av priset. Den här länkarmbandet hittar vi för 299 kronor – Apples länkarmband kostar som tidigare nämnt 5 025 kronor.

Så vad förlorar vi på att välja den billigare vägen? Ja, länkarmband är först och främst lite pilligare att ha att göra med än ett vanligt läderarmband. Vi måste lägga till eller ta bort länkar för att det ska passa våra egna handleder. Apple har löst det med en smart lösning där varje några länkar har en liten knapp för att lossa dem, utan specialverktyg.

Caseuals länkar har inte det, och rätt verktyg följer heller inte med i förpackningen (däremot en liten skruvmejsel som bara passar till att ta loss kopplingen till klockan, varför vi nu skulle vilja göra det). Men problemet går ganska enkelt att lösa med ett uträtat gem, så länge gemet är tillräckligt tunt. Annars är det ett verktyg eller urmakare som gäller.

Armband

Vi testade även med sim-verktyget som följer med Iphone. Det gick, men var rejält trögt. Länkarmband är bökiga att få till i början, men när det väl är gjort behöver vi förhoppningsvis inte bry oss om det under många år framöver.

Något sämre kvalitetskänsla nämnde vi också. Apple hävdar att det tar nio timmar att enbart skära ut länkarna till sitt armband och vi tror verkligen inte att det tar så lång tid för Caseuals band... Det här länkarmbandets största fördel är det låga priset, och när vi väl är klara med att passa in armbandet för vår handled känns det rätt skönt att inte ha lagt ut 4 726 kronor extra för Apples variant.

Fakta: Caseual Steel Band

Typ: Länkarmband i rostfritt stål.
Tillverkare: Caseual
Pris: 38 mm: 399 kronor hos CDON. 42 mm: 998 kronor hos CDON.

plus

Prisvärd
Okej kvalitetskänsla
Ser rätt bra ut
 

minus

Länkarna måste justeras

Betyg: 7 av 10


Caseual Leather Band – stelt, men prisvärt

Från samma tillverkare hittar vi också ett armband i läder, och här är det i princip en kopia rakt av Apples läderarmband. Eller nästan i alla fall, det saknas sömmar på Caseuals variant och spännet skiljer sig lite åt sedan Apple nyligen bytte till ett rektangulärt spänne på sina läderarmband. I övrigt är det lätt att se var inspirationen kommer ifrån.

Armband

I jämförelse med Apples egna variant, som vi också burit i några veckor som jämförelse, är det klart stelare och lite plastigare i känslan. Lukten påminner visserligen lite grann om äkta läder, men kvalitetskänslan är inte på långa vägar densamma. Apples läder är betydligt mjukare.

När vi burit armbandet ett tag mjuknar det något- Det får en form som passar vår handled, och blir rätt bekvämt att ha på sig. Och tittar på prislappen är det lätt att glömma allt vi hittills klagat på. I skrivande stund är armbandet nedsatt till futtiga 99 kronor (ett mörkbrunt band finns också för 199 kronor) medan Apples läderarmband går loss på 1 525 kronor. Inte ens en tiondel av priset – den lilla slanten är armbandet absolut värt.

Armband

Bra köpFakta: Caseual Leather Band

Typ: Armband i äkta läder, spänne i rostfritt stål.
Tillverkare: Caseual
Pris vid test: 99 kronor.

plus

Godkänd kvalitetskänsla
Väldigt prisvärt
 Stilrent och snyggt
 

minus

Något stelt

Betyg: 8 av 10


Hoco Milanese Loop – överraskande bra kvalitet för rimlig peng

Kinesiska tillbehörstillverkaren Hoco har även de specialiserat sig på att göra armband som ser ut som Apples egna, men som kostar en bråkdel av priset. Här är en milanesisk loop – fast i Hocos tappning.

Armband

Och kvalitén är, måste sägas, rätt imponerande för priset. Tack vare utformningen med det finmaskiga nätet och magneten håller fast bandet är loopen (nästan) oändligt justerbar. Magneten är stark och håller kvar bandet relativt bra, och med ett liten elegant urfasning i metallen är det lätt ta loss spännet.

Metallen känns mjuk och följsam och vi hittar inga fula, vassa kanter någonstans. Visst, det är inte på Apple-nivå, men priset är lättare att motivera. Och till skillnad från Apples milanesiska loop går det här att hitta i alla ”Apple-färgerna”, silver, svart, guld samt rosa. Bara att välja och vraka.

Loopen går att hitta från runt 600 kronor i svenska butiker och ännu lite billigare så hos utländska butiker, men även för 600 kronor är det mindre än halva priset mot Apples version av bandet. Dyrare än Caseual, men den som gillar stilen kommer nog bli nöjd också med Hocos variant.

Armband

Nästan identisk med Apples milanesiska loop, men Hoco-verisonen finns i fler färger.

Bra köpFakta: Hoco Milanese Loop

Typ: Armband i vävt rostfritt stål.
Tillverkare: Hoco
Pris: 199 kronor hos Phonelife.
 

plus

Bra kvalitetskänsla

minus

Når ändå inte riktigt upp till Apples nivå

Betyg 8 av 10


Armband

Hoco Art Series Pago Leather – bra alternativ som slits med tiden

Hoco har även de ett alternativ till Apples läderarmband. Faktum är det ser precis likadant ut som Caseuals variant. Vi tycker dock att Hocos version var något mindre stel än Caseual, men det är fortfarande långt från Apples supermjuka läder.

Det här är också ett band som vi hunnit bära i ungefär sex månaders tid, och verkligen kunnat se hur det slits med tiden. Inte helt okej, visar det sig. Bandet har visserligen hållit bra utan några tecken på att det håller på att gå av, men lädret har blivit missfärgat efter daglig användning. Ett armband är dock väldigt utsatt och att ett naturligt material som läder blir missfärgat efter ett tag är inte ovanligt.

Men priset är bra och kvalitétskänslan fullt godkänd. Bandet går att hitta för under 300 kronor, bra mycket mindre än Apples 1 525 kronor.

Armband

Fakta: Hoco Art Series Pago Leather

Typ: Läderarmband.
Tillverkare: Hoco
Pris: Cirka 300 kronor
 

plus

Mjukare än Caseual
Prisvärt
 

minus

Lite plastigare än Apples
Kan missfärgas

Betyg: 7 av 10


Apple Watch Series 4 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 5187 kr.

Bästa pris just nu: 4197 kr