När Apple visade upp Apple Watch för första gången under hösten 2014 var Apple tydliga med att det skulle vara en personlig pryl som är lätt att ändra utseende på med utbytbara armband. Och det är vi glada för idag. Det är enkelt att byta till ett nytt armband om vi tröttnat på det gamla, eller helt enkelt inte gillar det som följer med klockan.

Apples egna armband är dock inte helt billiga. Apples milanesiska loop går loss på saftiga 1 525 kronor, och ännu mer för den svarta modellen. Apples länkarmband kostar i sin tur 5 025 kronor. Det är nästan så det svartnar för ögonen, även om kvaliteten också är bra på Apples band.

Missa inte! Lämna mobilen hemma: Watchcast synkar podden till Apple Watch

Det går att komma undan betydligt billigare än så om vi letar efter tredjeparts-alternativ. Här har vi testat fyra olika armband, och gemensamt för alla är att de är rejält mycket billigare än sina Apple-förlagor.

Armband

Caseual Steel Band – länkarmband för en tiondel av priset

Steel Band från Caseual är inte en direkt efterapning av Apples länk-armband, utan har en lite annan stil på länkningen. Det är i vårt tycke rätt snyggt, och kvaliteten är fullt godtagbar även om den inte lever upp till Apples kvalitet.

Länkarna känns hyfsat stabila och vi kan inte hitta några vassa kanter någonstans. Möjligen känns spännet lite billigt, det kräver två steg för att öppnas och är inte integrerat i länken på samma sätt som Apple-förlagan.

Men till det här priset är det svårt att klaga. Vi får, tycker vi, ungefär halva kvalitétskänslan till inte ens en tiondel av priset. Den här länkarmbandet hittar vi för 299 kronor – Apples länkarmband kostar som tidigare nämnt 5 025 kronor.

Så vad förlorar vi på att välja den billigare vägen? Ja, länkarmband är först och främst lite pilligare att ha att göra med än ett vanligt läderarmband. Vi måste lägga till eller ta bort länkar för att det ska passa våra egna handleder. Apple har löst det med en smart lösning där varje några länkar har en liten knapp för att lossa dem, utan specialverktyg.

Caseuals länkar har inte det, och rätt verktyg följer heller inte med i förpackningen (däremot en liten skruvmejsel som bara passar till att ta loss kopplingen till klockan, varför vi nu skulle vilja göra det). Men problemet går ganska enkelt att lösa med ett uträtat gem, så länge gemet är tillräckligt tunt. Annars är det ett verktyg eller urmakare som gäller.

Armband

Vi testade även med sim-verktyget som följer med Iphone. Det gick, men var rejält trögt. Länkarmband är bökiga att få till i början, men när det väl är gjort behöver vi förhoppningsvis inte bry oss om det under många år framöver.

Något sämre kvalitetskänsla nämnde vi också. Apple hävdar att det tar nio timmar att enbart skära ut länkarna till sitt armband och vi tror verkligen inte att det tar så lång tid för Caseuals band... Det här länkarmbandets största fördel är det låga priset, och när vi väl är klara med att passa in armbandet för vår handled känns det rätt skönt att inte ha lagt ut 4 726 kronor extra för Apples variant.

Fakta: Caseual Steel Band

Typ: Länkarmband i rostfritt stål.
Tillverkare: Caseual
Pris: 299 kr, finns att köpa bland annat hos lifestylestore.se

plus

Prisvärd
Okej kvalitetskänsla
Ser rätt bra ut
 

minus

Länkarna måste justeras

Betyg: 7 av 10

Apple Watch 42mm with Sport Band Pris vid test: 5950 kr.

Bästa pris just nu: 3699 kr