De allra flesta Macar som säljs idag har inbyggd skärm. Förutom alla Macbook-modeller gäller det även Imac, den populäraste stationära Macen. Bland professionella användare är det extremt vanligt att utöver den inbyggda skärmen ha en eller fler stora skärmar på skrivbordet. Bland vanliga hemanvändare är det inte alls lika vanligt, vilket är synd – det kan göra mycket nytta och skärmar behöver inte kosta mycket alls.

Fördelarna med två skärmar

Största fördelen med en extra skärm är att du kan visa mer innehåll samtidigt. Till exempel ett Word-dokument där du skriver på något på den ena skärmen och en webbläsare där du slår upp olika referenser på den andra, eller ett videosamtal på ena och och något program med information du behöver under samtalet på den andra.

Det är lätt att tro att vitsen är att kunna vissa en massa olika fönster för olika program samtidigt, men för de flesta av oss leder det till informationschock. Människor är inte gjorda för att göra flera saker samtidigt utan en sak i taget. Har du Twitter, mejl, Facebook, Discord, Slack, Whatsapp och Meddelanden öppna sida vid sida kommer blicken förmodligen hoppa fram och tillbaka mellan dem och du kommer aldrig få något gjort.

Men en del arbetsuppgifter kräver flera olika program. Då är det inte en distraktion att kunna se dessa samtidigt. Allt arbete där du läser eller ser någon sorts information och samtidigt ska skriva något om den är det mest typiska exemplet och det finns oändligt många kombinationer här. En liknande syssla är att sitta med bokföring eller andra siffror i Excel där du behöver slå upp saker under tiden. Du kan säkert komma på många fler. Alla gånger du har haft två eller fler program du konstant satt och växlade mellan hade du fått mer gjort och mindre risk för förslitningsskador med en till skärm (eller två).

Missa inte: Så väljer du rätt extern skärm till Macen

Kabel
Usb-c/displayport-kabel från Startech, ett av många alternativ för att ansluta skärmar till moderna Macar.

Anslut skärmen

Den här sektionen skulle kanske förvåna en och annan pc-användare. Det är väl bara att plugga in hdmi- eller displayportkabeln, eller? Tyvärr är det sällan så enkelt på moderna Macar. I de flesta fall krävs en adapter eller docka med rätt kontakt, eftersom de flesta Macar idag enbart har thunderbolt 3-kontakter. Nya skärmar som släpps idag har ofta stöd för usb-c och kan anslutas direkt, men inte alla och det säljs fortfarande väldigt många äldre modeller som saknar det.

Om du inte har en extraskärm än men planerar att köpa en blir det alltså enklast om du ser till att välja en modell med usb-c (eller thunderbolt 3) inbyggt. Det ger färre sladdar på skrivbordet och kostar mindre. Men har du redan en, eller har bespetsat dig på en viss skärm som saknar det, är det inget större problem.

Ta reda på vilken kontakt du ska använda med skärmen. De allra flesta har stöd för hdmi, men många har även stöd för displayport och det är egentligen en bättre standard för datorskärmar. Om din tilltänkta skärm har displayport föreslår vi att du väljer det.

Enklast är en kabel med displayport i ena änden och usb-c i den andra, det ska fungera med alla Macar med thunderbolt 3. Det finns också adaptrar för skärmens medföljande kabel, om du föredrar det. Har du en Macbook kan det vara smart att passa på att skaffa en usb-c- eller thunderbolt-docka och använda den. Då får du flera gammaldags usb-kontakter och annat praktiskt du kan behöva för att ansluta äldre kringutrustning på köpet. Om dockan bara har hdmi och du inte behöver displayport kan du nöja dig med det. Displayport krävs för exempelvis 4k-upplösning med 10-bitarsfärger eller 144 Hz uppdateringsfrekvens, något som bara finns på proffs- och maffiga gamingskärmar.

Inställningar

Ställ in placering och upplösning

När du har anslutit skärmen och slagit på den ska Mac OS automatiskt aktivera den. Normalt väljer systemet skärmdubblering när du först ansluter en ny skärm, vilket innebär att du ser samma bild på båda – inte speciellt användbart med andra ord.

Öppna Systeminställningar -> Bildskärmar och klicka på Uppställning-fliken i huvudfönstret (som oftast visas på Macens inbyggda skärm). Kryssa ur Skärmbildsdubblering så byter du till att istället utöka skrivbordet. Systemet har så klart ingen aning om vilken skärm som är placerad till höger och vänster, så du kan behöva stuva om skärmarna här i inställningarna. Om dina skärmar inte är exakt lika stora kan det också vara smart att justera dem i höjdled tills du kan flytta muspekaren från den ena till den andra med minimalt ”hopp”.

Du kan också ställa in din nya skärm i fliken Bildskärm. Här väljer du framför allt vilken upplösning du ska ha, och om det är en 4k-skärm (eller 5k) vilken skala du vill använda. Här kan du också kryssa i (eller ur) hdr på en del moderna skärmar som stödjer det.

Läs mer: Allt om HDR på Mac

Använder du funktionen Aktiva hörn för att aktivera olika funktioner när du flyttar muspekaren till hörnen på skärmen? Med flera skärmar kan du behöva ändra inställningarna för det för att det ska fortsätta fungera tillfredsställande. Det gör du i Systeminställningar -> Mission Control -> Aktiva hörn.

Hörnen mellan två skärmar fungerar dåligt som aktiva om skärmarna har liknande storlek, eftersom det blir för svårt att träffa hörnet och inte fortsätta in på den andra skärmen. Om skillnaden i vertikal upplösning är hyfsat stor kan det fortfarande fungera rätt bra. Men du kan också fundera på att börja använda kortkommandon istället.

Virtuella skrivbord

Glöm inte virtuella skrivbord

Mac OS har en funktion som hjälper dig jobba med flera program vars fönster behöver täcka hela eller stora delar av skärmen: Mission Control. Mission Controls huvudfunktion är att visa alla öppna fönster på skärmen sida vid sida så att du snabbt och enkelt kan byta till rätt program, även om alla täcker hela skärmen.

Men de virtuella skrivborden (kallas också områden eller Spaces på engelska) är också viktiga. Det används dels för att skapa separata skrivbord för olika arbetsuppgifter, dels för att enkelt växla mellan program i helskärmsläge (i program som stödjer funktionen visar den gröna pluppen uppe till vänster i fönstret två pilar när du håller över den – ser du ett plustecken istället har programmet inte stöd för helskärmsläge).

Oavsett om du bara har en eller flera skärmar kan du använda virtuella skrivbord för att fokusera på uppgiften framför dig och slippa distraktioner. Placera alla distraherande program du ändå behöver, som chattprogram och mejl, på ett skrivbord och ett eller flera program du ska få saker gjorda i på ett annat. På det sättet kan du enkelt hoppa över till ”kommunikationsskrivbordet” om det verkligen behövs, men slipper se alla inkommande meddelanden och uppdateringar i bakgrunden och förlora koncentrationen.

För att skapa ett nytt skrivbord: aktivera Mission Control och klicka på plusknappen uppe till höger (på den skärm du vill ha skrivbordet på). För att växla skrivbord kan du antingen gå via Mission Control eller använda kortkommandot ctrl-högerpil/vänsterpil. Det senare byter skrivbord på den aktiva skärmen om du har flera, vilket gör att Mission Control oftast är mer praktiskt.

Virtuella skrivbord hör till sina respektive skärmar. Du kan alltså ha en uppsättning på varje, eller bara ett skrivbord på den ena och flera på den andra. Du byter också skrivbord på en skärm i taget. Om du föredrar att alla skärmar har samma skrivbordsuppsättning och att växla mellan dem samtidigt kan du öppna Systeminställningar -> Mission Control och kryssa ur Bildskärmar har separata områden.

Du kan koppla ett visst program till ett visst skrivbord genom att ctrl/höger-klicka på det i Dock och välja Alternativ -> Tilldela till [det här skrivbordet/skrivbordet på Skärm 1/2/…]. När du har gjort det kommer det programmet alltid öppnas på just det skrivbordet, även om du avslutar det och byter till ett annat skrivbord innan du startar det igen. Om du istället väljer Alla skrivbord kommer programmet följa med när du växlar mellan olika skrivbord.

Sidecar
Foto: Leif Johnson/IDG

Glöm inte Sidecar

Har du en hyfsat modern Ipad du inte använder så mycket och kör Mac OS Catalina eller senare kan du använda paddan som extraskärm med funktionen Sidecar. Det är särskilt praktiskt om du inte har en permanent arbetsplats att ställa en skärm på, och passar särskilt bra att placera referensmaterial på. Självklart kan du utnyttja funktionen även om du redan har två skärmar. En tredje liten skärm med något viktigt du enkelt vill kunna snegla på kan vara nog så praktiskt.

Läs mer: Använd Ipad som extraskärm till Mac – fyra metoder