I går kväll vann Sverige EM och Apple släppte IOS 8.4 med Apple Music. Det första var fantastiskt, men det andra var det inte alla som kunde ta del av, eftersom en del användare inte får fram uppdateringen – varken i IOS eller Itunes.

Ingen uppdatering på Iphone
Så här kan det se ut på en Iphone som vägrar kännas vid att IOS 8.4 har släppts.
Ingen uppdatering i Itunes
Även Itunes kan gå bet på att se uppdateringen till IOS 8.4.

Om du råkar ut för det här är det lätt att bli frustrerad, men lösningen är faktiskt hyfsat enkel och fungerar nästan alltid (vi kan inte garantera att det fungerar för alla, men då har vi en annan lösning som garanterat fungerar men är mer omständlig).

Steg 1: Ladda ner installationsfilen manuellt

Börja med att ladda ner installationsfilen direkt från Apple, som du sedan kan använda för att uppdatera manuellt med Itunes. Varje modell av Iphone och Ipad har en egen .ipsw-fil och du måste ladda ner rätt fil annars fungerar det inte. Här är en komplett lista:

Iphone:


Ipad:
Ipod Touch:
Iphone modellnummer
Om du inte vet vilken modell du har kollar du på baksidan, där kan det stå till exempel Model A1522.

Steg 2: Tvinga Itunes att uppdatera

Se först till att du har en färsk backup av din Iphone eller Ipad, med Icloud eller genom att synka med Itunes om du har den inställd på att göra lokala backuper på datorn.

Därefter håller du inne alt-tangenten och trycker på Leta efter uppdatering. Då dyker en vanlig öppna-dialogruta upp där du letar upp den ipsw-fil du nyss laddade ner och öppnar den. Om det inte är något allvarligt fel med din enhet eller systemet på den kommer Itunes nu att be dig godkänna uppdateringen och sedan installera den som vanligt. Snipp snapp och du kan börja lyssna på Apple Music.

Sista utvägen om det ändå inte går

Om det mot förmodan fortfarande inte går och Itunes ger något av sina kryptiska felmeddelanden är det första du bör göra att dubbelkolla att du verkligen fick ner rätt fil för din enhet.

Hade du det kan du antingen testa med en annan dator om du har en till hands, eller återställa systemet till den nya versionen och sedan ladda in backupen. Det kan ändå vara bäst om du har en enhet som trilskas så mycket med en uppdatering.

Fakta

Vi har upplevt att nedladdningar från Apple ibland går betydligt fortare i Safari än i Chrome eller Firefox. Vad det beror på vet vi inte, men om du vanligtvis använder en av dessa och tycker det går lite långsamt kan det vara värt att prova Safari istället.