Force Touch är Apples namn på en typ av styrplatta (och pekskärm i Apple Watch) som känner av hur hårt du trycker, inte bara var du trycker. Den kom först till Apple Watch men har allt eftersom hittat även till Macbook och Macbook Pro. I senaste modellen av Macbook Pro är styrplattan dessutom rejält stor.

Långtest: En månad med Macbook Pro 13 – vi utvärderar Apples nya dyrgrip

Så vad är egentligen grejen? Hur gör det användandet av Macen lättare? På många sätt faktiskt, du kan till exempel snabbt spara kontakter, förhandsvisa länkar i Safari och till och med rita som på en Wacom-bräda.

För att aktivera Force Touch trycker du helt enkelt till hårdare än vanligt. Exakt hur hårt du behöver trycka kan du ställa in i Systeminställningar -> Styrplatta.

Döp om filer

1. Döp om filer

Du kan döpa om nästan vad som helst i Mac OS med Force Touch. Det kan vara namnet på en fil, eller på en mapp i Launchpad. Håll helt enkelt pekaren över namnet och force-klicka så aktiveras redigering. Tryck enter när du är klar.

Överblick

2. Överblick

En av de mest använda nyare funktionerna i Mac OS är Överblick, som visar en förhandsvisning av filer och annat när du trycker på mellanslag. Funktionen kan numera även aktiveras med Force Touch så du slipper sitta och växla mellan att ha handen på tangentbordet och på styrplattan.

Förhandsvisa kalenderaktiviteter

3. Förhandsvisa kalenderaktiviteter

Aktiviteter i kalendern kan också förhandsvisas med Överblick, och det går dubbelt så snabbt med Force Touch eftersom du nu slipper markera aktiviteten och sedan trycka mellanslag. Force-klicka direkt på aktiviteten så visas dess detaljer.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning