De flesta webbläsare har någon form av tillägg – insticksprogram som ger nya funktioner och anpassar programmet på olika sätt. Safari är inget undantag.

Med Mac OS 10.14 Mojave och Safari 12 har Apple genomfört en stor förändring av hur tillägg fungerar. Den gamla sortens tillägg, som laddades ned som filer med filändelsen .safariextz, har tagits bort. Nu ska alla tillägg i stället vara så kallade Safari App Extensions som installeras som en del av ett vanligt Mac-program från Mac App Store.

Än så länge fungerar fortfarande den gamla sortens tillägg när de ligger i Apples bibliotek på safari-extensions.apple.com, men någon gång ganska snart kommer även dessa att sluta fungera. I listan här har vi behållit några av våra gamla favoriter som än så länge fungerar.

Hoversee

Hoversee

Med hjälp av Hoversee kan du förhandsgranska innehållet på en webbplats enbart genom att dra muspekaren över bilder och länkar. Om det finns en länk till en video på Youtube eller Vimeo kan du förhandsgranska filmen också.

Kort och gott sparar du en hel del tid genom att installera det här tillägget.

Stopthemadness

Stopthemadness
Trött på sajter som hindrar dig från att kopiera text, klistra in lösenord eller öppna länkar i nya flikar med cmd-klick? Eller på sajter som blockerar högerklick och ändrar hur skrollning fungerar? Då kan du ta en titt på Stopthemadness, som ser till att Safaris användargränssnitt fungerar som du förväntar dig. Dessutom tar den automatiskt bort spårningsinformation från klickade länkar och hindrar fler andra former av spårning.

Ka-Block

Ka-Block

Det finns en hel del olika innehållsblockerare för Safari, från avancerade betalprogrammet 1Blocker till gamla trotjänaren Adblock. För den som vill ha absolut enklast möjliga blockering av onödig reklam och spårning finns Ka-Block. Programmet har inga inställningar alls, så det enda du behöver göra är att aktivera tillägget i Safari. Tänk på att du måste aktivera innehållsblockerare i Safaris inställningar, och att du kan stänga av innehållsblockerare för en viss webbplats genom att ctrl/höger-klicka i adressfältet, välja Inställningar för den här webbplatsen, och kryssa ur Aktivera innehållsblockerare.

Pipifier

Pipifier

Ett tillägg som kräver Mac OS Sierra, och gör att det nya bild i bild-läget kan användas med precis alla html5-videor som ligger på webbplatser. Youtube, Facebook, Twitch och så vidare (ja även på MacWorld). Så länge en video använder html5 för att visas dyker ett alternativ för att visa den i ett flytande fönster upp.


Äldre tillägg

Tilläggen här under fungerar fortfarande med Safari 12 men Apple har sagt att de kommer att sluta fungera någon gång i framtiden, gissningsvis redan under 2019. Njut så länge det varar!

Streak

Streak

Streak är ett plugin som arbetar tillsammans med Gmail och är tänkt att underlätta administrering av kunder och kundrelationer i ett företag. Streak låter användaren bland annat hantera projekt, samarbeta med kollegor och hålla inboxen snygg och prydlig.

Är det inte av intresse för dig finns här ändå en intressant “snooze”-funktion som gör att olästa mejl försvinner en stund, för att sedan dyka upp igen på en tidpunkt du själv har valt. Streak låter dig dessutom tidsinställa mejl – det vill säga om du vill skriva ett mejl men inte skicka direkt kan Streak skicka det åt dig vid en senare tidpunkt.

Tampermonkey

Tampermonkey

Ett tillägg som gör det möjligt att installera och köra så kallade user scripts – små javascript som på olika sätt kan ändra beteendet på webbplatser. Det här är aningen riskabelt om du inte vet vad du pysslar med, eftersom script från mindre nogräknade källor kan spionera på dig. Installera bara om du vet att du behöver det och hur du kan kontrollera script du ska installera.

F.B. Purity

F.B. Purity

Mycket av innehållet på Facebook är mer störande än till nytta. Vill du rensa bort sponsrade inlägg, animerade bilder, videos som startar automatiskt och alla former av spelinbjudningar kan du med fördel installera tillägget F.B. Purity.

Den som vill kan även blockera vissa typer av innehåll, till exempel religion eller politik. Det allra bästa är emellertid möjligheten att slippa få rekommendationer att bli vän med vännernas vänner som bor på andra sidan jorden. Kräver Tampermonkey som du hittar ovan.

Search Incognito

Search Incognito

Förmodligen har du upptäckt att om du googlar på exempelvis strumpor får du hur mycket reklam för strumpor som helst, vilken sida du än besöker.

Vill du hindra Google, Facebook och Twitter från att spåra dina förehavanden kan du installera tillägget Search Incognito. Nu ska du förhoppningsvis kunna söka information om strumpor utan att dränkas i reklam om just strumpor.

Wastenotime

Wastenotime

Apropå att ödsla tid finns det mängder med sajter som vi besöker alldeles för ofta för vårt eget bästa. Med hjälp av Wastenotime kan du ställa in hur länge du får vara inloggad på exempelvis Facebook, Twitter och Instagram. När tiden är slut kommer du helt enkelt inte in på sidan längre. Undrar du vilka sajter du besöker mest kan du hitta informationen med hjälp av funktionen Time Tracker.

Duckduckgo

Duckduckgo

Google är fortfarande den oomtvistade kungen av sökmotorer, men allt fler personer som värnar om sin integritet har börjat titta på konkurrerande sökmotorer som Duckduckgo.

Till skillnad från Google och Bing spårar inte Duckduckgo dig eller håller koll på vilka sökningar du gör. Du kan redan nu ange Duckduckgo som din standardsökmotor genom att ändra inställningarna i Safari, men detta tillägg ger tillgång till fler funktioner. Till exempel kan du använda speciella !-kommandon som gör att du kan utföra en sökning på en specifik webbplats.

Skriver du exempelvis ”!amazon stripey socks" visas endast sökresultat för randiga strumpor på Amazon.com.

Autopagerize

Autopagerize

När du gör en sökning på Google eller shoppingsajter som Amazon ser du vanligtvis dina sökresultat en sida i taget. Med andra ord måste du klicka på Nästa för att se varje enskild sida, vilket kan vara tidsödande.

Efter installation av Autopagerize är det desto smidigare för dig. När du bläddrar ner genom sökresultaten laddas nästa sida automatiskt och informationen visas upp som en lång och sammanhängande lista.

Tillägget kan vara praktiskt när du letar efter något på webben, till exempel ännu fler randiga strumpor.

Shut Up

Shut Up

Kommentarsfälten i våra tidningar har mer eller mindre tagits över av nättrollen, något som gör att vi gärna slipper se dem helt och hållet.

Tillägget Shut Up filtrerar bort kommentarsfälten från en stor mängd sajter, något som gör att vi slipper ödsla tid på en massa strunt. Om du trots allt vill läsa kommentarerna till en viss artikel kan du stänga av funktionen genom att trycka på en knapp i verktygsfältet.

Searchpreview

Searchpreview

När du gör en sökning på Google eller någon annan sökmotor kommer du vanligtvis att se några bilder överst i resultatlistan, följt av enkla textbeskrivningar för resten av dina resultat.

Searchpreview ger dig en miniatyrbild av varje webbsida tillsammans med beskrivande text, vilket kan underlätta när du vill köpa kläder eller prylar. Tillägget fungerar med Google, Bing, Yahoo och Duckduckgo, så alla de viktigaste sökmotorerna är inkluderade.

Shortly

Shortly

Det kan vara lite jobbigt med långa webbadresser, särskilt om du vill dela med dig av dem på sajter som Twitter eller skicka via sms. Det har gett upphov till ett stort antal tjänster som låter dig skriva in en lång webbadress och sedan får du ett kortare alternativ som är mycket lättare att kopiera eller skriva av.

Det finns också flera tillägg som kan förkorta webbadresser åt dig, varav Shortly är ett av de snabbaste och enklaste att använda. Gå bara till den webbsida som du är intresserad av och klicka på Shortly-knappen. Använd sedan kommando-C och kommando-V för att kopiera och klistra in den kortare webbadressen.