De flesta webbläsare har någon form av tillägg – insticksprogram som ger nya funktioner och anpassar programmet på olika sätt. Safari är inget undantag.

Förra året genomförde Apple en stor förändring av hur Safari-tillägg fungerar. Den gamla sortens tillägg, som laddades ned som filer med filändelsen .safariextz, togs bort, och tillägg ska istället vara så kallade Safari App Extensions som installeras som en del av ett vanligt Mac-program från Mac App Store.

De tillägg som har funnits på Safari Extensions Gallery har fortsatt fungera under året men Apple varnade användare för att de efter en tid kommer tas bort helt. I slutet av september när Safari 13 släpptes släckte Apple också ner servern och därmed försvinner möjligheten att installera de gamla tilläggen.

Safari 13 vs Safari 12

Det här innebär inte bara att du inte kan uppdatera till Safari 13 om du vill fortsätta använda de gamla tilläggen, utan även att du inte kan installera sådana tillägg i Safari 12 på en Mac med Mojave eller High Sierra. De enda Macarna som nu kan installera gamla tillägg är maskiner med som mest High Sierra och Safari 11, och du måste själv hitta .safariextz-filerna.

Apple har en samling program med Safari-tillägg på Mac App Store, men den innehåller inte alla tillägg som finns och framför allt går det inte att söka bland bara tillägg vilket är en rejäl svaghet jämfört med andra webbläsare som Chrome och Firefox.

Program som bara finns hos utvecklaren och inte på App Store kan också ha Safari-tillägg och för dessa finns än så länge ingen central lista. Är du ute efter något särskilt är nog det enklaste sättet att göra en webbsökning och se om andra rekommenderar något.

Alternativa webbläsare

Apples moderna webbläsartillägg är i teorin smartare än den gamla sorten, eftersom de körs som riktiga Macprogram i bakgrunden och kan göra mer utan att få tillgång till något innehåll på webbplatserna du besöker. Men än så länge är urvalet extremt litet.

För användare som vill kunna installera lite vad som helst är det därför förmodligen bäst att testa ett annat program. Chrome, Firefox, Opera, Brave och Vivaldi är alla vettiga alternativ som alla kan använda tusentals olika tillägg.

8 häftiga moderna Safari-tillägg

Hoversee

Hoversee

Med hjälp av Hoversee kan du förhandsgranska innehållet på en webbplats enbart genom att dra muspekaren över bilder och länkar. Om det finns en länk till en video på Youtube eller Vimeo kan du förhandsgranska filmen också.

Kort och gott sparar du en hel del tid genom att installera det här tillägget.

Stopthemadness

Stopthemadness
Trött på sajter som hindrar dig från att kopiera text, klistra in lösenord eller öppna länkar i nya flikar med cmd-klick? Eller på sajter som blockerar högerklick och ändrar hur skrollning fungerar? Då kan du ta en titt på Stopthemadness, som ser till att Safaris användargränssnitt fungerar som du förväntar dig. Dessutom tar den automatiskt bort spårningsinformation från klickade länkar och hindrar fler andra former av spårning.

Ka-Block

Ka-Block

Det finns en hel del olika innehållsblockerare för Safari, från avancerade betalprogrammet 1Blocker till gamla trotjänaren Adblock. För den som vill ha absolut enklast möjliga blockering av onödig reklam och spårning finns Ka-Block.

Programmet har inga inställningar alls, så det enda du behöver göra är att aktivera tillägget i Safari. Tänk på att du måste aktivera innehållsblockerare i Safaris inställningar, och att du kan stänga av innehållsblockerare för en viss webbplats genom att ctrl/höger-klicka i adressfältet, välja Inställningar för den här webbplatsen, och kryssa ur Aktivera innehållsblockerare.

Pipifier

Pipifier

Ett tillägg som kräver Mac OS Sierra, och gör att det nya bild i bild-läget kan användas med precis alla html5-videor som ligger på webbplatser. Youtube, Facebook, Twitch och så vidare (ja även på MacWorld). Så länge en video använder html5 för att visas dyker ett alternativ för att visa den i ett flytande fönster upp.

Grammarly

Grammarly for Safari

Skriv bättre på engelska med det här tillägget som kontrollerar din grammatik och till och med kan upptäcka rättstavade med felanvända ord som loose där det ska stå lose och internets favoritfel: there/their/they’re.

Wayback Machine

Wayback Machine

Ett tillägg som gör det lätt att se äldre versioner av en webbplats som har sparats av Internet Archives Wayback Machine, och även få den att spara en webbplats som den är just nu (om du till exempel tror att den snart kommer ändras och vill att andra ska kunna se hur den såg ut tidigare).

Mate – universell översättare

Mate – universell översättare

Översätt text från över hundra språk till svenska, engelska eller något annat med det här programmet. Det inbyggda Safari-tillägget gör att det räcker med att dubbelklicka på ett ord på ett annat språk för att få upp en översättning. Du kan också markera ett stycke text och klicka på æ-ikonen.

Turn Off the Lights

Turn Off the Lights

Med det här tillägget kan du fokusera på till exempel en video utan att störas av allt runt om den. Kan mörka ner eller täcka allt utom ett visst element på sidan.