Sedan det blev möjligt att ansluta Macen till internet via mobilens 3g-nät har det varit möjligt att köra slut på sina begränsade mobildata på vad som känns som ett ögonblick, och sedan tvingas betala extra eller stå ut med extremt långsam hastighet.

Tripmode är det första riktigt enkla verktyget för OS X som hjälper dig med det här problemet. Det hade kunnat göra ännu mer än det gör, men för 70 kronor gör det redan mycket nog.

När du har installerat det lägger sig Tripmode i menyraden och håller koll på din internetuppkoppling. Så fort du ansluter till ett okänt wifi-nätverk eller en hotspot aktiveras programmet och stryper all internetåtkomst både för program och systemprocesser.

Tripmode

Program och processer som försöker ansluta till internet dyker upp i en lista, och du kan kryssa för de du vill tillåta. Förmodligen behöver webbläsaren åtkomst, men onlinebackupen kanske inte behöver slösa på dina mobildata. Tripmode-ikonen blir röd varje gång ett nytt program försöker ansluta till internet, och då kan du kolla vilket det är och godkänna om det behövs.

På IOS finns redan inställningar för att hålla pli på appar så du inte förbrukar all data för snabbt, men OS X tar i princip för givet att program kan använda hur mycket data som helst. Ett bra, och skrämmande, exempel på det är nya Bilder som hela tiden vill synka med Icloud.

Tripmode
De mest udda program kan vilja använda din internetuppkoppling.

Tripmode kommer ihåg alla nätverk du har anslutit till, och huruvida du har stängt av begränsningen helt eller inte, så att du ganska snart slipper sitta och göra några inställningar alls.

Programmet håller även koll på hur mycket data som har använts totalt och av varje program och process. Tyvärr sparar den inte separata uppgifter för de olika nätverken, men för de flesta användare lär det inte vara något större problem då de förmodligen huvudsakligen kommer att använda det för att strypa förbrukningen av data via mobilen.

Det finns några saker vi saknar i Tripmode. Till exempel vore det trevligt om programmet kunde ställas in på att svartlista program som inte ska få använda internet istället för att bara - som nu - att du vitlistar de program som får använda det. Det hade också varit bra att kunna spara olika uppsättningar med tillåtna program för olika situationer, så att du snabbare kan växla mellan till exempel jobb och underhållning.

Tripmode
Tripmode visar en notis när det aktiveras eller stängs av.

Med såna listor hade programmet dessutom kunnat vara användbart inte bara för att skydda dig från överförbrukning av mobildata utan även till exempel för att inte använda vissa program på oskyddade nätverk på kaféer och dylikt. Maxtak för dataanvändning per program hade också suttit bra, men är förmodligen betydligt svårare att utveckla rent tekniskt.

Slutsats

Tripmode har några begränsningar och saknar en del funktioner som verkligen vore trevliga att ha, men för priset du betalar är det redan ett mycket kompetent program. Med tanke på hur mycket en extra gigabyte data kostar hos de flesta operatörer kan det snabbt spara in sitt pris. Du kan testa det gratis i en vecka och därefter använda det 15 minuter om dagen om du inte betalar för en licens.

Fakta: Tripmode

Funktion: Håller koll på mobildataanvändningen
Mer info: http://a.m3.se/ge
Pris: Cirka 65 kronor


Enkelt.
Effektiv strypning av dataförbrukningen.
Mycket för pengarna.


Kunde ha fler funktioner.

Betyg: 5 av 5

Fakta

Börja smått med att bara tillåta just de program du använder för tillfället, till exempel webbläsaren. Du kommer förmodligen upptäcka att de andra programmen gått kan få vänta på sin tur och egentligen inte behöver vara igång hela tiden. Skype till exempel drar en hel del data i bakgrunden och väntar du inte på samtal kanske du kan strypa dess åtkomst.