Så kommer skadeprogrammen in på Macen

Det finns flera vanliga vägar för skadeprogram att infektera Mac OS. Det är i dag extremt ovanligt med skadeprogram som tar sig in helt på egen hand via en säkerhetsbrist i systemet. Hackare som hittar den typen av brister utnyttjar dem sällan i massattacker – de används i riktade attacker för industrispionage, av myndigheter i vissa länder och liknande.

Betydligt vanligare är att användaren själv luras att installera skadeprogrammet. En vanlig variant av det är att låtsas vara något användbart som antivirusprogram, mediaspelare eller liknande. Den kanske vanligaste varianten du kan stöta på som Macanvändare är fejkuppdateringar för Adobe Flash. Om du inte ens har installerat Flash till att börja med kunde det verka konstigt att du får upp en varning om att uppdatera, men det fungerar uppenbarligen då attacken har varit vanlig i flera år.

Extra trygghet med antivirusprogram

Oavsett hur försiktig du är kan det hända att du råkar få ner ett skadeprogram. Därför kan det vara en bra idé att trots allt skaffa ett antivirusprogram.

Du kan antingen betala för en prenumeration på ett av de fullfjädrade program som konstant övervakar datorn och kan upptäcka skadeprogram innan de knappt har hamnat i Hämtade filer, eller välja en billigare lösning om du inte tycker det är värt pengarna eller den konstanta belastningen på datorn det trots allt innebär.

Missa inte – Jämförande test: Bästa antivirusprogram för din Mac

Avast

Testet ovan är av betalprogram. På gratissidan kan du välja mellan en enkel lösning som bara skannar när du kör det och alltså inte stör användningen i övrigt, till exempel Malwarebytes for Mac eller Bitdefender Virus Scanner for Mac. Vill du ha realtidsskydd finns Avast Free Mac Security eller Avira Free Antivirus for Mac. Avast utsågs till bästa gratisskydd av våra amerikanska kollegor och har förutom aktivt skydd mot skadeprogram en funktion för att skanna wifi-nätverk för misstänkt trafik och kan blockera skadliga webbplatser.

För avancerade användare: Little Snitch

Om du har stor datorvana och gillar att ha koll på allt som händer i Macen kan du skydda dig från både rena skadeprogram och program som vill ”ringa hem” och till exempel tala om för utvecklarna hur du använder dem med Little Snitch. Det är en avancerad brandvägg som kan stoppa både ut- och ingående trafik för varje process på datorn. När ett program vill kommunicera via internet kan Little Snitch varna dig och du kan stoppa det. Det här gör att även ett program du inte ens visste att du hade installerat hindras från att komma ut på nätet.

Little Snitch

En bonus är att många riktiga skadeprogram har en ”Little Snitch-spärr” – en av de första sakerna programmen gör är att kolla om Little Snitch är igång på Macen, och avsintallerar sig i så fall automatiskt. Det är ett sätt att kringgå upptäckt så att de kan infektera fler användare.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning