Är den där giftig?

Det finns massor av appar som i princip är digitaliserade guider till flora och fauna. För svenska användare finns till exempel Fågelguiden (169 kronor), Kvitter! (39 kronor), Svampguiden (29 kronor) och Myflora (19 kronor). Det går så klart även att använda engelskspråkiga appar, och då får du en lektion i landskapsord på köpet (för i ärlighetens namn, vet du vad dandelion, wood sorrel, great tit och robin heter på svenska?).

Svampguiden

Dessa appar hjälper dig att känna igen växter och djur när du är ute i skog och mark. Det finns även appar som kan hjälpa dig fixa första hjälpen om olyckan är framme och du är osäker på hur man till exempel gör en tillfällig mitella.

Släpp lös din inre Ansel Adams

Det är svårt att låta bli att ta bra naturbilder, när du befinner dig på platser som är så slående vackra. Och i och med att Iphones kamera bara blir bättre och bättre har det blivit allt svårare att misslyckas. Iphone kan alltså få följa med i packningen bara för kamerans skull.

Panoramaläget i nyare modeller är perfekt för att visa den milsvida utsikten från en burgstopp eller vågskvalpet på en lång sandstrand.

Panorama
Landskap är perfekta för panoraman, som det här från Atacama-öknen i Chile av Jack Jonhson, en av vinnarna i en tävling för Iphone-panorama.

Med extraobjektiv kan du göra kameran bättre i många situationer, till exempel en vidvinkel för att få med hela kanoten, eller ett makroobjektiv för att visa en blomma i hela sin prakt. Vi gillar paketen med 4-i-1 och 3-i-1 objektiv från Olloclip (, men det finns också paket från Moment och Exolens. Är du ensam kan du få lite mer perspektiv för en selfie med Jobys Gorillapod och den inbyggda timern.

Lättare än någonsin att hålla den laddad

Så nu när du har flera bra skäl att packa med Iphone när du ska ut på vandring, fisketur eller bara campa vid en fin sjö är det bäst att se till att telefonen är laddad hela tiden så den faktiskt kan användas.

Vi börjar med det du inte bör använda. Trots att de kan verka vettiga och är användbara i vissa situationer är skal med inbyggda solceller inte särskilt bra för campingsemestern eller vandringsleden. Om du är som oss ligger telefonen för det mesta i en ficka medan du rör på dig, och dit kommer inte så mycket solljus in.

Bättre då är att ta med dig kraften du behöver i form av ett extrabatteri (power bank) eller två. För några hundringar kan du få ett batteri som kan ladda en Iphone flera gånger om och hålla liv i mobilen även när du behöver använda den för navigering i svår terräng eller tar hundratals foton.

Batteri med solceller
Solpros Helios Smart är en av många extrabatterier med inbyggd solpanel.

Ska du vara ute länge måste du kunna ladda batterierna under resan och då är solcellsladdare som laddar ett extern batteri den bästa lösningen. Laddare som försöker ladda telefonen direkt är ofta problematiska eftersom det är svårt att garantera en så precis och jämn ström som Iphone begär. Det gör också att du till exempel kan hänga upp laddaren i ett träd vid lägerplatsen medan du är ute och fiskar eller något annat. Sandberg Solar Powerbank 6000 och Xtorm Lava Solar Charger är två varianter med 6 000 mAh laddning och snabbladdning för Iphone 6 och Ipad.

En helt annan variant är att ladda via spritköket. Biolite (1 600 kronor) och Powerpot (1 500 kronor) är två olika varianter på samma tema. Biolite är ett komplett spritkök med inbyggd usb-laddare, medan Powerpot är en fristående kastrull som du kan använda med ditt gamla hederliga spritkök.

Svenskutvecklade Powertrekk är en helt annan typ av laddare som i princip är en liten bränsecell. Den genererar elektricitet från vatten och ett katalysatorsalt som du köper i små puckar. Den kostar 600 kronor men sedan måste du köpa till nya katalysatorpuckar, som kostar 99 kronor för tre. Det blir med andra ord snabbt dyrare än ett rejält extrabatteri, även om det är väldigt flexibelt.