Iphone i naturen

Den som påstod att modern teknik inte hör hemma i skogen ägde förmodligen inte en Iphone. För några år sedan betydde ”teknik” (eller elektronik som var den vanligare benämningen) sånt som Nintendo Game Boy och Sony Walkman – kort sagt saker som tog uppmärksamheten ifrån naturen du var ute i. Nu för tiden kan moderna prylar som Iphone snarare hjälpa dig att komma närmre den, och kanske till och med göra semestern säkrare.

Hitta dig själv på vandringsleden – bokstavligt talat

Gps-chippet i din Iphone är ruskigt bra och kan ge dig en position med en felmarginal på bara 10 meter. Det är nästan lika bra som fristående gps:er. Kombinera den med en app som Motionx GPS (9 kronor) så får du något som hade kostar tusentals kronor att köpa som en egen pryl.

Du kan ladda ner kartorna för området du ska vara i i förväg så att du inte behöver förlita dig på att du har mobiltäckning (för i ärlighetens namn är det rätt vanligt med dålig eller obefintlig täckning i fjällen och på många andra håll). Genom att i förväg märka ut viktiga punkter på kartan kan du enklare hitta till exempel det där vackra men svårlokaliserade vattenfallet, eller för all del din parkerade bil.

Med appen Beacon (gratis) förvandlas din telefon även till en sändare som hjälper anhöriga hitta dig i en nödsituation.

Geocaching

Det går även att ha kul med gps:en. Ladda ner appen Geocaching så kan du börja leta efter gömda ”skattkistor” både i och utanför städer. En typisk geocaching-skatt ser ut som på bilden här ovan.

Star Walk 2
Peka mot en del av himlen och se vilka stjärnor och stjärnbilder som lurar där.

Hitta din plats i världsalltet

Några av de första riktigt bra apparna på App Store var astronomiappar, och de har bara blivit bättre sedan dess. Star Walk 2 är en gammal favorit som visar dig stjärnorna och planeterna, och följer din blick för att göra det lättare att hitta en stjärnbild, himlakropp eller varför inte internationella rymdstationen, ISS.