Usb-hårddisk

I teorin kunde inget vara enklare än att använda en extern hårddisk: Koppla in den i en ledig usb-port (eller thunderbolt om du har lagt pengarna på extra snabbhet) och börja dumpa filer på den.

Men ibland kan det hända att ingenting alls händer när du kopplar in hårddisken. Någon disk dyker inte upp på Skrivbordet eller i vänsterspalten i Finder.

Du behöver inte få panik för det, utan kan följa den här guiden och förhoppningsvis få tillbaka hårddisken.

Börja med det enklaste

Allra först bör du kolla att disken verkligen inte har anslutits. Öppna Finder och kolla i listan till vänster under Enheter. Det kan nämligen vara så att den bara inte har visats på skrivbordet, trots att den faktiskt har anslutits.

Kolla därefter att den verkligen sitter inkopplad ordentligt. Vi har alla någon gång tryckt in en usb-sladd lite för hastigt och missat att trycka in den hela vägen, eller råkat rucka på den så den inte är ordentligt ansluten.

Starta om

Innan du går vidare med mer felsökning bör du testa att starta om Macen. Det anges ofta som en universallösning på strul med datorn, och förvånansvärt ofta funkar det. I OS X Yosemite har en del användare haft problem med att usb-hårddiskar matas ut och ansluts upprepade gånger medan Macen är i vila, vilket bland annat kan leda till korrupt data men också att systemet slutar känna igen disken. Då hjälper det inte att dra ur den och ansluta den i en annan usb-kontakt utan datorn måste startas om.

Skivverktyg
Försök ansluta hårddisken genom att montera den i Skivverktyg.

Försök montera disken i Finder

Var det inte så enkelt? Då går vi vidare.

När du kopplar in en hårddisk i Macen är den ansluten men inte nödvändigtvis monterad i systemet. Att montera betyder att du kommer åt den från Finder och andra program. (Du kan också avmontera en hårddisk utan att faktiskt koppla ur den ur Macen.)

Så här kollar du om hårddisken ligger där men inte är monterad:

  • 1. Öppna Skivverktyg.
  • 2. Kolla i listan till vänster och se om hårddisken syns där.
  • 3. Om den är det, kolla att den har en tillhörande volym, som i så fall ligger precis under själva disken, indragen ett steg. Den kommer i så fall vara gråfärgad för att visa att den inte är monterad.
  • 4. Markera volymen och klicka på Lägg på skrivbordet i verktygsfältet.

Nu bör din hårddisk dyka upp i Finder som vanligt.

Usb-kabel för extra ström

Ge den mer kraft

Om disken inte syns alls i Skivverktyg har den kanske inte lagom mycket ström för att faktiskt köra igång. Usb-kontakter ger ström, men en del hårddiskar kan ligga precis på gränsen för att klara sig på 5 volt och då kan de behöva hjälp.

En del hårddiskar levereras med en kabel som har två usb-kontakter på ena sidan och en mini- eller micro-usb på andra. Har du inte en sådan kan du köpa en. Alternativt kan du kolla om din hårddisk har en kontakt för separat ström. En del portabla hårddiskar, speciellt sådana som har flera diskar i raid-uppsättningar, har det.

Testa i en annan Mac

Om inget ovanstående hjälper kan du testa att ansluta hårddisken till en annan Mac och se om den fungerar där. Gör den det kan det vara din Mac (eller bara usb-kontakten du använde) det är fel på och inte disken. Om det ändå inte fungerar kan det tyvärr vara så att din hårddisk har gått sönder.

Innan du ger upp, köper en ny hårddisk och räknar innehållet som förlorat (om du inte hade en backup) kan du ändå försöka rädda den. Det kan nämligen vara chassit det är fel på och inte själva hårddisken. Antingen kan du själv skruva upp eller bryta dig in i lådan och ta ut disken, eller ta med den till någon kunnigare person. Om innehållet är väldigt viktigt kan det vara värt att betala för hjälpen i någon datorbutik eller servicefirma.

Var det chassit som var trasigt kan du sedan köpa ett nytt tomt chassi och stoppa själva disken i, vilket blir betydligt billigare än att köpa en ny extern hårddisk.