Förra året köpte Apple upp Beats, företaget bakom de populära hörlurarna Beats by Dre och den relativt färska musikströmningstjänsten Beats Music. Apple installerade Beats båda chefer, Jimmy Iovine och Dr Dre, som medarbetare, och började arbetet med att utveckla Beats Music och gamla Itunes Radio till Apple Music.

Stort jämförande test: Apple Music eller Spotify? Och hur står det sig mot Tidal och de andra konkurrenterna?

På WWDC i går lanserades så till slut den nya tjänsten, och Apple kunde meddela att Apple Music släpps i över 100 länder redan 30 juni – alltså långt innan både IOS 9 och OS X El Capitan når konsumenterna.

Under presentationen fokuserade Apple väldigt mycket på de sociala bitarna av Apple Music – på Twitter sågs kommentarer om ”Ping 2.0” och andra sarkasmer – och den nya liveströmmande radiokanal som ska ingå i tjänsten. Men vad ingår egentligen i Apple Music och hur skiljer det sig från konkurrenterna, med Spotify i spetsen?

Beats 1

Vad det är

Apple Music är i grunden en strömningstjänst för musik precis som Spotify och Last.fm. Låtarna ligger i molnet och strömmas direkt när du spelar dem. Du kan lyssna på enstaka spår, hela album, samlingar, spellistor (som du själv eller andra har gjort) eller på olika radiostationer och andra automatiskt sammanställda listor.

Utöver de grundläggande funktionerna har Apple skapat en radiokanal – Beats 1 – som ska sända live 24 timmar om dygnet, med tre kända dj:s som sitter i Los Angeles, New York och London. Zane Lowe, som Apple nyligen norpade från BBC, leder projektet från den amerikanska västkusten, i New York sitter Ebro Darden och i London Julie Adenuga. Alla som lyssnar runt om i världen får samma blandning av modern musik, med en och annan intervju med artister och gäst-dj:s.

En av de saker som gjorde Beats Music populärt innan Apple köpte upp företaget var de mänskligt kuraterade radiokanalerna, som skiljer sig från Spotify, Pandora och Last.fm genom att alla låtarna som spelar väljs ut av en dj:s och inte av algoritmer i datorer. Här finns allt från genrebaserade stationer för rock, pop, indie och så vidare ner till mer speciella stationer som The Mixtape och On The Floor.

Hitta ny musik

Du kan också skapa egna stationer. Du börjar med en låt eller artist du gillar och sedan börjar Apple Music bygga upp stationen utifrån dina val. Du kan justera för att höra fler låtar av artister du redan känner till eller mer okända alster. Favoritmarkera en låt så börjar den spela fler låtar som liknar den.

Tillgänglighet och musikkatalog

Apple har förhandlat till sig strömningsrättigheterna till 30 miljoner av låtarna i det ännu större Itunes Music Store-biblioteket, vilket är i nivå med Spotify som säger sig ha ”över 30 miljoner låtar”.

Genom att släppa tjänsten samtidigt i över 100 länder (alltså de flesta länder där Itunes Store redan finns) slår Apple Spotify som idag finns i 58 länder. Några länder som inte har haft Spotify men som lär få Apple Music är Ryssland, Venezuela, Egypten, Zimbabwe och Sydafrika. Spotify utmärker sig som jämförelse genom att inte vara tillgängligt i ett enda afrikanskt land.

Vid lanseringen kommer Apple Music fungera på Iphone, Ipad, Ipod Touch, Mac och Windows. I höst kommer även appar för Apple TV och Android. På Android kommer bara betalmedlemskap vara tillgängliga, medan övriga plattformat även har vissa delar tillgängliga gratis.

Ljudkvalitet

Apple har inte sagt något om ljudkvaliteten på den strömmade musiken så vi vet inte säkert än. Men eftersom att det inte nämts någonstans är det sannolikt att det enbart rör sig om komprimerat ljud i aac-formatet. Musiktjänsten Tidal satsar ju som bekant på extra hög ljudkvalitet med förlustfri komprimering om man är beredd att betala extra för det.

Spotify strömmar ljud i mellan 96 kbit/s och 320 kbit/s, där det sistnämnda bara är tillgängligt för premium-prenumeranter. Standardkonton eller mobiler inställda på hög kvalitet strömmar i 160 kbit/s. Vår bästa gissning är att Apple kommer strömma i 256 kbit/s, alltså samma som köpta låtar i Itunes använder. Eventuellt med möjligheten att skala ner om nätet är långsamt eller om man vill spara på sin trafikkvot på mobilabonnemanget.

Artikeln fortsätter på nästa sida