Att hitta rätt mus till din Mac är ingen barnlek. Utbudet av möss är enormt, och till skillnad från tangentbord fungerar i princip allihop lika bra med Macen som med en pc. Här kommer vi gå igenom några av de bästa och populäraste mössen för att besvara den enkla frågan: Vilken mus är bäst för Mac?

Självklart är frågan om vilken mus som är bäst ganska subjektiv, och många har redan en favoritmus som de har vant sig vid och därför har svårt att gå ifrån. En ny mus kommer alltid kännas konstig ett tag, tills du vänjer dig vid den.

För att extraknappar utöver de vanliga vänster- och högerknapparna som skrollhjulet ska fungera, till exempel bakåtknappar, behövs speciell mjukvara. Logitech och Steelseries är två tillverkare vars program finns för både Windows och Mac OS. Med mindre kända tillverkare är det inte alltid fallet. Skaffar du en sådan får du använda ett tredjepartsprogram för att få full kontroll över knapparna. Steermouse och USB Overdrive är två sådana.

Läs mer: Så får du musens alla knappar att fungera på Mac

Här samlar vi några av de bästa mössen på marknaden som alla fungerar bra med Mac och passar olika smaker och användningsområden.

Apple Magic Mouse 2 – snyggast

Det är ingen tvekan om vilken mus som kommer se snyggast ut på skrivbordet bredvid din Mac. Apples Magic Mouse 2 är som gjord för ett glassigt reklamfoto.

Men hur är den att jobba med? Det beror lite på vad du är ute efter och hur du brukar använda musen. Magic Mouse är inte särskilt stor, så du kommer behöva hålla den med klogrepp eller fingerspetsarna. Det unika med den är att ovansidan är en multitouchstyrplatta. Du kan använda många liknande gester som på Macbookarnas inbyggda styrplattor, och även ställa in en del extra i Systeminställningar.

Räcker inte detta kan du använda tredjepartsprogrammet Bettertouchtool för att få tillgång till ännu fler gester.

Magic Mouse 2
Foto: Apple

Om orsaken att du skaffar en mus är att du vill använda den ”som vanligt” genom att klicka och rulla på fysiska knappar och hjul är däremot Magic Mouse knappast musen för dig. På följande sidor samlar vi några av de bästa mössen på marknaden som alla fungerar bra med Mac och passar olika smaker och användningsområden.

Pris: Från 841 kronor på Prisjakt.