Senaste versionen av iTunes har möjligheten att lägga in låttexter direkt i musikdokument. Mer exakt lagras informationen i filernas så kallade ID3-taggar, och nås genom att markera en låt i iTunes och sedan välja “Visa info...” i Arkivmenyn. Under fliken Texter lägger man in låtens text, som sedan visas när låten spelas. I dagsläget är det bara iPod Nano som klarar av att visa texten, men framtida uppdateringar av mjukvaran i de andra iPodarna borde nog kunna få den funktionen också.

Det finns bara ett problem med det hela: att klippa och klistra låttexter på alla sina låtar lär inte höra till de roligaste jobben man kan göra på sin Mac. Som tur är finns det program som fixar biffen:

Ladda ner Pear Lyrics, som finns som widget till Tiger och fristående program till Panther, och se om det är något för dig. I princip läggs låttexter till automatiskt för varje låt – men bara en låt åt gången. Därför kan det vare en god idé att i samma veva läsa lite på MacOSXHints.com, där det förklaras hur man med hjälp av scriptet Needle Drop automatiserar hela processen.

Förresten, Pear Lyrics kan dessutom användas till att visa låttexterna direkt på Macen när låten spelas, ifall man inte har en iPod Nano.