Pixelmator – funktionsrik och värd sitt pris

Pixelmator sticker ut bland fotoapparna i det här testet. Först och främst är det den enda appen som kostar att köpa direkt från Apple Store, 50 kronor. Men den erbjuder också mer än bara avancerade fotofunktioner, den passar lika bra för att måla eller syssla med lite lättare grafisk design i.

För att förbättra våra foton kan vi använda kurvor, vi kan jobba med lager, minska bildens storlek, montera flera bilder, använda lagningspensel, efterbelysa, öppna .psd-filer från Photoshop, och öppna upp till 100 megapixlar stora dokument. Det här är bara en bråkdel av allt appen klarar – när det kommer till funktioner är Pixelmator oslagbart för mobilen.

Till fördelarna hör också att vi lätt kan synka till Mac-versionen av samma program via Icloud Drive (vi får däremot betala för båda).

Pixelmator
Många valmöjligheter för retusch

Ibland blir det väl trångt att arbeta på Iphone med Pixelmator, och det tar ett tag innan vi hittat alla funktioner i appen. Men när vi vant oss är vi mest bara imponerade över hur kompetent programmet är. Jobbar vi dessutom på en Ipad får vi lite välbehövlig skärmyta att breda ut oss på.

Bra köpFör många kommer Snapseed vara fullt tillräckligt som redigerings-app i mobilen, det är också något mer lättanvänt. Men Pixelmator är ett riktigt bra val för alla som vill få så fria tyglar som möjligt, även i mobilen. Och 50 kronor är inte farligt mycket med tanke på vad vi får för pengen.

Fakta Pixelmator
Typ: Bildredigeringsprogram med lager och flera avancerade funktioner. 
Utvecklare: Pixelmator
Testad version: 2.3
Mer info: App Store
Pris: 50 kronor (IOS)

plus

Kompetent och funktionsrikt
Kompatibelt med många format
 

minus

Väl avancerat ibland
Kostar en (liten) slant

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10