Snapseed – kraftfull favorit

Det är inte mycket som skvallrar om det, bara typsnitt och vissa menyer, men Snapseed är Googles bidrag i fotoapp-djungeln. Snapseed har liksom Vsco hängt med ett bra tag nu, sedan 2011, och hör helt klart till en av de mer kompetenta foto-apparna där ute. Nyligen fick Snapseed även möjlighet att använda kurvor.

Snapseed har ingen egen manuell kamera, till det får vi använda till exempel Procamera eller Procam, som vi båda testat. Däremot finns en snabb genväg till IOS inbyggda kamera.

När vi tagit eller importerat en bild till Snapseed, leder ett tryck på penseln i högra hörnet in till redigeringsläget. Där kan vi välja mellan olika filter, samt manuellt justera bilden.

Snapseed har ett intressant sätt att redigera som stör bilden så lite som möjligt. Ett vertikalt svep på bilden väljer vilken parameter vi vill ändra, och ett horisontellt svep justerar värdet på den aktuella parametern. Det är inte dramatiskt mycket bättre än någon annan, men vi får bort kontroller från skärmen så att bilden kan ta större plats, och det uppskattas.

Under bildjusteringar i redigeringsläget hittar vi de mest använda kontrollerna för att förbättra våra bilder, men för den som är ute efter mer än så finns en hel del att upptäcka.

Snapseed är ordentligt kraftfullt, utan tvekan jämförbart med ett enklare redigeringsprogrammet för datorn och betydligt mer kraftfullt än Vsco. Lite som ett lätt-Photoshop. Vi kan exempelvis använda motsvarande verktyg för skugga och efterbelys, och pensla fram en annan känsla i bilden. (Här hade vi gärna sett Apple Pencil även till Iphone!)

Snapseed

Förutom alla de vanliga justeringsmöjligheterna finns även en lagningspensel, vi kan justera perspektiv i bilder och vi kan till och med lägga till text om vi skulle vilja det. Och som tidigare nämnt fick programmet alldeles nyligen kurvor, så möjligheten till precis kontroll över bildens slutresultat är stor.

Här är också filtren mer än bara filter. De kommer också med förinstallerade formatmallar som vi sedan kan justera efter tycke och smak. Perfekt om vi behöver lite inspiration.

Med hjälp av ändringshistorik kan vi se exakt vilka ändringar vi gjort i bilden, och där justera eller ta bort varje enskild ändring.

Enda nackdelen vi kan hitta med Snapseed är att det saknas ett enkelt sätt att backa ett steg i våra ändringar. Nu måste vi lämna redigeringsläget, och det blir några tryck för långt bort. Riktiga lager hade varit bra också, även om möjligheten att se ändringshistorik duger rätt bra.

Snapseed är otroligt kompetent, och ett bevis på att ett mobilt program inte behöver vara fattigare än sina desktop-motsvarigheter. Dessutom är det relativt lättnavigerat. En favorit – och testvinnare!

Fakta: SnapseedBäst i test

Typ: Bildredigeringsprogram med möjlighet att justera även kurvor, lägga till text, filter med mallar. Finns även till Ipad.
Utvecklare: Google Inc.
Testad version: 2.15
Mer info: App Store 
Pris: Gratis
 

plus

Väldigt kompetent
Kurvor
Bra ändringshistorik
Gratis!
 

minus

Inga lager
 

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10