Lightroom – sorterar bilderna bäst

Till datorn är Adobes Lightroom tänkt som ett program för att sortera, gruppera och lite snabbt redigera bilder. Lite så är tanken här också, men till mobilen är Lightroom tillräckligt kompetent för att konkurrera med Snapseed, och för att ersätta även Adobes egna Photoshop Express.

Precis som i fullversionen av Lightroom finns här bra valmöjligheter för att sortera våra bilder – bättre än i någon av de andra apparna. Och som i Vsco finns en inbyggd kamera, men här med möjlighet att fota också i .dng. Det kräver dock en Iphone med 12 megapixel-kamera, alltså Iphone 6s och senare.

Lightroom

När det kommer till att redigera bilder finns många av de parametrar vi förväntar oss kunna justera, även om det inte är riktigt lika avancerat som Snapseed. Selektiv redigering finns också det, men kräver ett Creative Cloud-medlemskap. Samma funktion finns gratis i Snapseed.

Med ett Creative Cloud-konto kan vi enkelt synkronisera bilder från vår kamera till Lightroom i mobilen och sköta redigeringen därifrån, även i raw-format! Om du är villig att betala för det kan Lightroom göra stor nytta i ditt arbetsflöde. Strax över hundralappen i månaden ger tillgång till Photoshop CC, Lightroom CC och Lightroom i mobilen.

Vi gillar Lightroom, mycket mer än Photoshop Express. Men samma sak gäller här som för Photoshop: Om du redan betalar för Creative Cloud kan Lightroom bli en kraftfull mobil redigeringsstudio, även för bilder tagna med en ”riktig kamera.” Lightroom är som bäst med ett CC-konto. Har du inte lust att öppna plånboken för det är Snapseed ett bättre, gratis val. 

Fakta: Adobe Photoshop Lightroom for Iphone

Typ: Bildredigerings-app med stora möjligheter till att sortera och redigera bilder. Kan anslutas till Creative Cloud. Inbyggd kamera.
Testad version: 2.6.1 
Utvecklare: Adobe 
Mer info: App Store
Pris: Gratis, men med vissa begränsningar
 

plus

Sorteringsfunktioner
Bra inbyggd kamera
Bra redigeringsmöjligheter
 

minus

Saknar vissa funktioner i gratisvarianten
 

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10