Photoshop Express – Adobe kan bättre

Adobe har ett helt gäng appar för bildbehandling i IOS, bland annat Photoshop Fix, Photoshop Mix och så Photoshop Express som vi testar här. När de andra Photoshop-apparna fokuserar mer på retuschering är Express mer av en traditionell bildredigerings-app.

Gränssnittet i Express är lite rörigare än till exempel Vsco, med långa undermenyer och en ibland tillkrånglad navigering. Här finns de obligatoriska filtren, men också möjlighet till lite mer manuell redigering.

Tyvärr är flera av de manuella kontrollerna och filtren låsta för alla som inte betalar för Adobe Creative Cloud. Vi får i alla fall möjlighet att justera ”det vanliga” såsom klarhet, skärpa, exponering, kontrast och lyster. Även en lagningspensel finns att tillgå.

PS Express
I appen finns även några omoderna ramar i "trä" som verkar blivit kvar sedan mobilfotografins boom för ett antal år sedan. Något rörigt gränssnitt.

En unik funktion vi hittar i Photoshop Express är automatiska fotokollage, en funktion där vi väljer några bilder som appen sedan automatiskt sätter ihop till ett kollage. Lite kul, men i övrigt är redigeringsmöjligheterna inte bättre än hos någon av de andra apparna.

Den stora fördelen med Photoshop Express är kopplingen till Adobes Creative Cloud. Den som redan prenumererar på Adobes tjänst och lagrar bilder i Adobes moln kan hålla de bilderna synkade, direkt in i programmet. Justeringar som vi gör i Express kan vi sedan fortsätta med på några av de andra Adobe-apparna med hjälp av Creative Sync, eller fortsätta på desktop-varianten om vi föredrar det.

Har vi ingen användning för det kan vi lika gärna använda någon av de andra apparna i testet. De är både mer lättanvända och bjuder på större funktionalitet. 

Fakta: Adobe Photoshop Express

Typ: Bildredigerings-app med koppling till Creative Cloud. Finns även till Ipad. 
Testad version: 5.2
Utvecklare: Adobe
Mer info: App Store
Pris: Gratis, men med begränsningar
 

plus

Kopplingen till Creative Cloud
Automatiska kollage
 

minus

Rörig
Något begränsad
 

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10