(Fortsättning från föregående sida)

Vanliga frågor (och svar) om Bilder

Förut kunde jag dra en bild till till exempel Photoshop för att bildredigera den där. Det går inte längre. Har jag missat en inställning?

Nej, tyvärr har du inte det. Photos följer Apples nya strategi för hur program samverkar, via Extensions. Det innebär att andra program som vill kunna interagera med bilder i Bilder behöver en egen Extension, för att till exempel redigera eller skriva ut på en specialskrivare eller vad det nu kan vara.

Det enklaste sättet att öppna Bilder-foton i Photoshop (åtminstone i CC 2014) och vissa andra program (Pixelmator till exempel) är att använda biblioteksfunktionen i Öppna-dialogen. Tryck cmd-o som vanligt och kolla sedan i vänsterkolumnen. Nedanför Enheter och Delat hittar du Media med Bilder som ett av valen. Klicka på den så visas biblioteken från Bilder, iPhoto, Photo Booth och förmodligen Aperture.

Öppna i Photoshop

Därifrån kan du välja bilder genom att bläddra som vanligt bland Ögonblick, Samlingar, År, Platser och Album, och i undermappar till dessa. Det du öppnar är inte originalbilden, men ligger fortfarande i Bilders bibliotek så det kan vara bäst att Spara som och välja en annan plats eftersom den redigerade versionen inte syns i Bilder.

Om ditt program inte stödjer mediabiblioteksfunktionen kan du istället exportera originalbilder från Bilder genom att hålla nere alt och dra-och-släppa till Finder eller skrivbordet.


Om jag importerar Iphoto-biblioteket till Bilder – ska jag sedan radera Iphoto-biblioteket?

Det behöver du faktiskt inte göra. Apple använder nämligen något som kallas hårda länkar, där flera ”filer” i filsystemet pekar på samma fysiska data. Det är samma teknik som gör att Time Machine kan spara tiotals eller hundratals ”kompletta” backuper utan att ta upp lika många gånger mer utrymme. Dubbla bibliotek innebär bara att metadata sparas dubbelt, medan alla originalbilder – som tar upp huvuddelen av utrymmet – inte dubbleras. Men om du tar bort Iphoto-biblioteket så försvinner inte bilderna i Bilder för det.

Iphoto försvann eller slutade kunna uppdateras efter att jag installera Bilder. Vad gör jag?

Flera läsare har haft det här problemet. Efter att Bilder installerades är Iphoto borta helt eller kan inte längre uppdateras till en version som fungerar med Yosemite. Vad som orsaker det är inte helt klart, men vad du kan göra är att ladda ner Iphoto från Mac App Store igen.

Öppna App Store-programmet och klicka på Köp. Iphoto ligger inte kvar i butikens katalog längre, men eftersom du redan har det sedan tidigare kan du ladda ner det igen. Om det står Installera bredvid programmet här i listan klickar du på det. Står det Öppna kan du prova det, men om det inte fungerar kan du öppna Program-mappen, radera Iphoto och tömma papperskorgen, och sedan gå tillbaka till Köp-fliken i App Store och installera igen. Då ska den senaste, Yosemite-kompatibla, versionen laddas ner.

Måste jag använda Icloud-biblioteket?

Nej! Du måste inte ens använda Bilder. Om du inte aktiverar funktionen i Bilder -> Inställningar -> Icloud kan du fortsätta använda unika, isolerade bibliotek på en eller flera Macar. Du kan så klart även spara själva biblioteket på till exempel Dropbox, för att ha bilderna i molnet utan att använda just Icloud.

Vänta nu, är Min bildström borta?

Nej, inte det heller. I samma plats i inställningarna för Bilder hittar du inställningen även för denna funktion. Den här funktionen synkar dina senaste bilder (senaste 30 dagarna) tagna på alla dina Icloud-kopplade enheter och kan hålla upp till 1 000 bilder på IOS och obegränsat antal på Macen. Eftersom bilderna bara sparas tillfälligt räknas de inte mot din lagringsmängd på Icloud, så det spelar ingen roll om du bara har gratiskonto med 5 gigabyte utrymme.

Måste jag importera hela biblioteket från Iphoto?

Ja, om du inte först exporterar utvalda bilder som vi beskriver ovan eller använder Iphoto Library Manager kan Bilder bara importera ett helt bibliotek åt gången. Du kan så klart ta bort bilder i efterhand.

Bilder visar färre antal foton än i Iphoto eller Aperture. Vad hände med de andra?

Vi, och många andra, har också sett det här! En läsare säger att Aperture visade färre totalt antal bilder efter en uppdatering av Yosemite – utan att ens installera Bilder. Vi gissar att det antingen beror på att Bilder har rensat i databasen så att ett mer korrekt antal visas, eller att identiska bilder har tagits bort.

När du importerar en samling foton i Bilder läser programmet av dessa för att hitta eventuella kopior, och gör det utifrån innehållet istället för filnamn och annan metadata. Det gör att två bilder som är identiska men har döpts till olika saker inte kopieras in två gånger. Apple har dumt nog valt att inte visa någon information om det, så när du importerar 1 300 bilder och biblioteket sedan visar 1 270 är det svårt att se att det beror på att det fanns 30 kopior.

Har Bilder raderat min metadata?

Bilder kan inte visa all metadata, som exempelvis extrafält i Aperture. Men bilderna som importeras modifieras inte, så senare uppdateringar kan potentiellt visa mer metadata och när du exporterar med bibehållen exif-data bör data från Iphoto och Aperture hänga med.

Vart tog kartan vägen?

Bilder har inte längre en karta där du kan se alla dina foton utplacerade, men du kan visa en händelse som har platsdata på en karta. Öppna fliken Bilder och klicka på vänsterpilen längst upp till vänster för att visa större grupper av ögonblick. När du ser ett platsnamn bredvid datumen vid en samling kan du klicka på det och se alla geotaggade bilder på en karta. Du kan zooma hela vägen ut till årsvyn och se ett helt års bilder på kartan på det sättet.

Lagring

Bilder säger att jag inte har lagom mycket ledigt utrymme, men jag har massor?!

Vi har hört flera rapporter om att Bilder påstår att det inte finns lagom mycket ledigt utrymme för att importera ett bibliotek eller en samling bilder, trots att det definitivt finns det. Det verkar som att detta beror på Spotlight – Bilder använder Spotlights uppskattning av hur mycket ledigt utrymme du har på disken och Spotlight kan ibland ha totalt fel. Öppna  -> Om den här datorn och klicka på Lagring-fliken. Om ledigt utrymme här inte stämmer med vad Finder säger kan du antingen tvinga Spotlight att indexera disken igen eller tillfälligt stänga av indexet för den skivan. Det första gör du genom att skriva in följande kommando i Terminal: mdutil -E -a

I Systeminställningar -> Spotlight -> Integritetsskydd kan du lägga till hela hårddisken för att stänga av dess index. Importera fotona till Bilder igen och ta sedan bort hårddisken från listan igen.

Vad hände med mina smarta album?

Flera läsare har hört av sig med problem med att importera smarta album till Bilder och att få importerade smarta album att fungera som de ska. Vi har tyvärr ännu inget svar på vad detta kan bero på, men uppdaterar artikeln när vi vet mer.

Synka med Itunes

Jag brukade synka enskilda fotoalbum till Ipad med Itunes. Varför går det inte längre?

Du kan fortfarande synka enskilda album, men det går bara om Icloud-biblioteket inte är aktiverat på någon av enheterna. Om du nyligen uppdaterade IOS kan det hända att du råkade aktivera det, så kolla det först i Inställningar -> Icloud -> Bilder.

Säg vad du tycker till Apple

Om du har synpunkter på Bilder – till exempel funktioner du saknar från Iphoto och som gör att du funderar på att inte använda det nya programmet – kan du skicka dessa direkt till Apple. Du lär inte få något svar, men om många skickar in sina synpunkter kan företaget ändå lyssna. Du skickar dessa hit.