Bilder

Bilder för OS X Yosemite är äntligen här! Och med tanke på hur länge vi har stått ut med begränsningarna i Iphoto och att Apple presenterade programmet redan i somras är det verkligen på tiden. Bilder har många fördelar, kanske framför allt hastigheten, men det innebär även ett helt nytt sätt att hantera foton på Macen och en del funktioner är borta, andra har flyttats och ytterligare några är trasiga.

Vi har tidigare gått igenom hur du kommer igång och börjar använda Bilder. Den artikeln hittar du här:

Så kommer du igång med Bilder -ersättaren till Iphoto och Aperture

Här samlar vi istället lösningar på många av de tidiga problem som har dykt upp med Bilder och svarar på vanligt förekommande frågor om programmet.

Slå samman bibliotek

Många har undrat hur de ska göra med Bilder om de har arbetat med flera olika bibliotek i Iphoto. Precis som Iphoto kan Bilder bara hantera ett bibliotek åt gången och det kan bara konvertera andra bibliotek till sitt eget format.

För att öppna ett annat bibliotek än standardbiblioteket håller du nere alt-tangenten och startar Bilder. Då får du välja bibliotek och kan välja mellan bibliotek du redan har konverterat eller andra Iphoto-bibliotek genom att klicka på Annat bibliotek.

Välj bibliotek
Håll nere alt och starta Bilder för att välja bibliotek. Markera ett bibliotek för att se exakt var det ligger på hårddisken.

(Om Bilder hänger sig medan du importerar från Iphoto rekommenderar vi att du startar Iphoto och bygger om det bibliotekets databas innan du prövar igen. Det gör du genom att först hålla inne alt och starta Iphoto och sedan hålla inne alt-cmd när du trycker på Välj, följt av Bygg om Iphoto-bibliotekets databas. Det kan ta en bra stund om du har många bilder.)

Det finns inga inbyggda verktyg i varken Iphoto eller Bilder för att slå samman flera bibliotek, och du kan bara importera enskilda foton eller mappar med foton i Bilder.

Du kan välja mellan flera tillvägagångssätt, men oavsett vilket du väljer kommer du gå miste om något.

Exportera

En hyfsat enkel lösning är att exportera alla bilder från dina extrabibliotek och importera dem igen i huvudbiblioteket.

Ett problem med den tekniken är att Iphoto är riktigt kasst på att exportera sina bilder. När du exporterar försvinner väldigt mycket data, vilket gör att ett exporterat bibliotek som importeras i ett annat program saknar mycket av det hårda arbete du kan ha lagt ned på bilderna. Det gäller både redigeringar och platsdata och annan metadata.

Exportera

Har du Aperture kan du importera flera Iphoto-bibliotek till ditt huvudbibliotek i det programmet och sedan importera enbart ditt Aperture-bibliotek i Bilder.

För att exportera från Iphoto markerar du de bilder du vill flytta (till exempel alla bilder i biblioteket), väljer Arkiv -> Exportera, väljer antingen Aktuell eller Original under Typ och klickar på Exportera. Sedan importerar du de exporterade bilderna till Bilder som vanligt.

Du kan också göra ungefär samma sak med bilder från ett bibliotek du redan har konverterat till Bilder-formatet:

Alt-starta Bilder och välj ett Iphoto-bibliotek du vill slå ihop med ditt standardbibliotek.

När den har konverterat biblioteket: Välj Innehåll -> Album och dubbelklicka på Alla bilder.

Välj Redigera -> Markera allt (cmd-a).

Välj antingen Arkiv -> Exportera -> Exportera oförändrade original eller Arkiv -> Exportera -> Exportera bilder. Med det första valet tas alla förändringar från Iphoto eller Bilder bort. I det senare bibehålls förändringarna men ”bränns fast” i en ny tiff, jpg eller png.

När exporten är klar stänger du av Bilder, alt-startar igen och väljer ditt huvudbibliotek.

Dra in de exporterade bilderna eller välj Arkiv -> Importera.

Iphoto Library Manager

Om dina Iphoto-bibliotek är stora och du är mån om att få så bra ordning som möjligt kan du använda programmet Iphoto Library Manager som kan slå ihop flera bibliotek på riktigt, utan att bråka. Det kostar cirka 255 kronor. Utvecklarna har även tagit fram ett hjälpprogram för Bilder, som dock än så länge inte kan slå samman flera bibliotek.

Samla ihop inte riktigt vad det låter som

Bilder har en annan funktion bredvid Importera och Exportera kallad Samla ihop, som dock inte samlar ihop flera bibliotek utan samlar ihop filerna som länkas till i biblioteket.

I både Bilder och Iphoto kan du välja att bara spara referenser till originalfiler och inte kopiera in dem till biblioteksmappen. Det sparar plats på hårddisken, men bilderna som inte ligger fysiskt i biblioteket kan inte inkluderas i Icloud-biblioteket och det blir krångligare att flytta ett bibliotek.

Samla ihop

Med Samla ihop är tanken att du ska kunna flytta in alla de här filerna som ligger i andra mappar på hårddisken så att Bilder får ta hand om dem istället. Det låter bra, men i vårt testande har det konsekvent kraschat programmet och vi har inte lyckats få det att fungera.

Ta en paus

Om du har aktiverat Icloud-biblioteket och har ett stort bibliotek vill Bilder gärna använda så mycket bandbredd det kan för att ladda upp dina bilder snabbt. Det är egentligen bra, men om du har lite taskig lina eller måste surfa en stund via mobilen kan det vara bra att veta att du kan pausa uppladdningen en dag.

Öppna Inställningar -> Icloud och tryck på Pausa en dag så slutar den tanka upp. Du kan när som helst fortsätta, vilket gör att du kan välja själv när den ska få ladda upp och när du vill frigöra bandbredden.

Minimera utrymmeskraven på Macen

De flesta moderna Macar har snabbt flashminne istället för hårddisk, vilket är bra på alla sätt utom att du återigen kan få slut på lagringsutrymme ganska enkelt, och foton är en av de största utrymmestjuvarna.

Med Icloud-biblioteket aktiverat sparas alla dina bilder i molnet och då behöver du inte spara allt på Macen. I Bilder -> Inställningar -> Icloud ser du två alternativ för hur bilder ska sparas på Macen. I grunden är Hämta original till datorn ikryssat, och då läggs originalbilderna alltid till på Macen så att du kan jobba med dessa oavsett om du har internetåtkomst eller inte.

Inställningar Icloud-biblioteket

Väljer du istället Optimera Mac-lagring sparas alla original i molnet och även på datorn ”i mån av utrymme”. Det innebär att allt ledigt utrymme på Macen kan fyllas av bilder om du har så många i molnet, men originalen laddas bara ned när de behövs – alltså när du dubbelklickar på en bild för att visa den i fullstorlek. Med tusentals bilder i biblioteket är det inte så troligt att du kommer bygga upp ett så stort lager av dessa original särskilt snabbt.

Om du vill försäkra dig om att använda minimalt utrymme kan du importera alla bilder, vänta tills allt har laddats upp till Icloud, och sedan radera biblioteket och skapa ett nytt tomt bibliotek som du låter Icloud fylla med små tumnaglar. (Fortsättning på nästa sida)