Smuts i kontakten

3. Smuts i kontakten

Lightning-kontakten på nyare Iphone- och Ipad-modeller verkar även mer mottaglig och känslig för damm och smuts (men det kan ske även med de gamla kontakterna). Det kanske inte drabbar så många, men damm från en ficka eller väska kan långsamt ansamlas och göra att stiften i kontakten inte längre har lagom mycket kontakt med de i sladden. Varje gång du trycker in kontakten pressas dammet ihop och med tiden kan en liten "kaka" bildas i botten. Om det här är ditt problem så borde du kunna se det på att själva kontakten inte går in ordentligt även om du försöker trycka in den.

Missa inte: Därför byter Apple batterier i Iphone – och har du rätt till ett utbyte?

För att ”städa” kontakten kan du använda till exempel en tandpetare – men var försiktig, vi har hört från användare som har lyckats ha sönder kontakten i ett försök att bli av med dammavlagringarna. Något mjukt och spetsigt gjort av trä bör användas istället för en nål eller liknande verktyg gjord av hård metall. Börja med att stänga av enheten, och om du har en burk tryckluft till hands kan du börja och avsluta med att blåsa. Cnet har visat hur du gör i en video på Youtube.

4. I värsta fall

Om inget av ovanstående hjälper kan det fortfarande vara ett mjukvaruproblem. Gör en ny backup och återställ enheten till senaste version av IOS. Om inte ens det avhjälper problemet kan det handla om något värre hårdvarufel, och det bästa är att ta den till Apple.

Felet kan då vara att batteriet har dött, i vilket fall Apple kan byta ut det för 795 kronor plus porto om du inte har möjlighet att besöka en Apple-butik, eller något värre som kräver fullservice (priserna för det hittar du här).

Har du ingen garanti kvar är det möjligt att det ändå kan räknas som tillverkningsfel och ska repareras gratis i enlighet med reklamationsrätten. Annars kan du som en sista utväg innan du behöver köpa nytt eller betala för fullservice kanske utnyttja din hemförsäkring om du har en med allrisk.