Din Iphone eller Ipad kan verka vara i perfekt skick – skärmen är hel och repfri, högtalarna fungerar som vanligt, hemknappen och de andra knapparna är felfria – men helt plötsligt tar den inte laddning. Du kopplar in den i laddaren men inget händer. Sakta men säkert tar batteriet slut och snart kan du inte använda den längre.

Missa inte! Större batteri och trådlös laddning – skalet som ger Iphone 7 allt den saknar

Det kan så klart hända att något har gått sönder på riktigt, men få inte panik direkt. Oftast är det bara något högst tillfälligt och enkelt avhjälpt.

Här är några vanliga saker som kan ställa till det för laddningen, och som inte kräver en reparation. Innan du provar något annat ska du så klart prova standardknepet när något är lite vajsing med en Iphone eller Ipad – starta om den.

Är sladden inkopplad?

1. Sladden inte ordentligt inkopplad

Lightning-kontakten är mindre och enklare att använda än gamla 30-pinnarskontakten, men den sitter inte heller lika bergssäkert fast. Det första du bör kolla är att du verkligen tryckt in den hela vägen.

Dålig laddare

2. Dålig sladd eller laddare

Lightning-sladdarna har en otäck förmåga att snabbt slitas ut, speciellt kring fästet på lightning-sidan, men även på usb-sidan. Nästa steg är alltså att testa en annan lightning-kabel och/eller en annan laddare. Om du använder datorn för att ladda kan du även testa att byta usb-port.