Apple Watch ser ut att få en bra start. Miljontals förhandsbeställningar, och försöker du beställa en idag på amerikanska Apple Store anges juni som leveransdatum. Tim Cook har sagt att det ser ut som att tillverkningen kan komma upp i fart så att klockan kan börja säljas i fler länder framåt slutet av juni, och vi gissar att Sverige förmodligen ingår bland nästa vågs länder.

Men om du väntar till slutet av juni på att få beställa och sedan på leverans kanske du får vänta till skolstarten innan du får din klocka. Känns det som en olidligt lång väntan finns det andra vägar att gå.

Snabbast via Ebay

Om det verkligen kliar i fingrarna efter en Apple Watch finns det bara en väg du kan ta: Köp av någon som redan fått sin förhandsbokade klocka eller har en beställd med bekräftat leveransdatum. Ebay är den största marknadsplatsen för nya Apple-prylar som inte finns att köpa annorstädes, och tack vare företagets Global Shipping Program och starka skydd för köpare är det numera en både enkel och hyfsat säker sak.

Ebay

Men smaker det så kostar det brukar det heta, och det stämmer i allra högsta grad med Apple Watch.

När vi söker på Apple Watch hittar vi en rad auktioner på klockor som är på väg till säljarna, och ett fåtal som redan är framme och skickas så fort auktionen är över. Ett exempel är en stålklocka med milanesiska öglan, som i skrivande stund har ett bud på 1 199 dollar (plus 53 dollar porto och 335 dollar tull och skatt). En annan är uppe i 1 350 dollar för samma modell. Totalt snackar vi minst 14 000 kronor alltså.

Blocket

Ett annat alternativ är svenska Blocket, där det också redan har börjat dyka upp en och annan Apple Watch. Ett exempel vi hittar är en Apple Watch Sport i silver med vitt armband med ett begärt pris på 9 500 kronor.

Med så heta och eftertraktade saker som en Apple Watch rekommenderar vi enbart personliga köp öga mot öga med säljaren, och det kan vara bra att ha en kompis med sig för säkerhets skull.

På egen hand till fasta priser

Uppdatering: Enligt rapporter från läsare har Apple tyvärr börjat makulera ordrar till dessa adresser. Det går också mot köpvillkoren att använda den typen av tjänster.

Om du inte vill betala hutlösa priser men ändå få hit din klocka innan den lanseras officiellt här i Sverige kan du använda ett företag som vidarebefordrar paket från USA till andra länder. Du får en amerikansk adress som du anger när du beställer hos Apple, och sedan betalar du för portot hit och eftersom företagen hanterar stora volymer får du del av deras mängdrabatt så priserna pris lägre än för en privatperson eller ett litet företag som skickar hit.

Viabox

Det finns en rad olika företag, där Viabox, Myus och Shipito hör till de största och mest välrenommerade. Av dessa har Viabox just nu lägst priser, men det ligger i Indiana och har därmed 7 procent moms på beställningar från Apple (men inte från exempelvis Amazon som inte har butiker i delstaten). Shipito ligger i Oregon som har 0 procent moms. Myus ligger i Florida som har 6 procent moms, och har högre priser än båda konkurrenterna.

För en Apple Watch som vi räknar med väger ungefär ett halvkilo i sin egen låda och en fraktkartong kostar det ungefär 275 kronor att skicka den till Sverige med DHL Express (2–3 arbetsdagar leveranstid). Därtill kommer moms och förmodligen en tullhanteringsavgift till DHL när den kommer fram också.

Säkrast via en kompis

Om du är räddhågsen kanske det inte lockar att vända sig till ett fraktföretag som Viabox. Om du har en kompis i USA (eller något av de andra länderna där klockan redan har börjat säljas) kan du utnyttja denne. Det fungerar ungefär som med företagen, med skillnaden att din kompis måste gå till postkontoret och skicka klockan när den väl är framme.

Med USPS Priority Mail (utan kollinummer och spårning) kostar det omkring 220 kronor att skicka till Sverige. Med Express-tjänsten som har spårning kostar det omkring 450 kronor. I båda fallen tillkommer så klart moms vid införseln, och Posten tar också ut en avgift för tullhantering.

Kompis

För den lyckosamme

Den som har riktig tur har en bekant som ska åka från USA till Sverige framåt slutet på juni – eller ska själv åka en sväng till USA då och har någon på plats som kan ta emot den och hålla på den tills du kommer. Då kan du beställa klockan hem till denne och så länge den kommer fram i tid kan klockan ta flyget och du slipper portot.