Superfetch

Superfetch

Superfetch är en cache-funktion för Windows som är tänkt att höja prestandan men som i verkligheten knappt hjälpte med hårddiskar och är värre än onödig med en ssd. Stäng av den genom att leta efter och köra services.msc. Leta upp Superfetch och dubbelklicka. Stäng sedan av den genom att ändra uppstarttyp.

Stäng av hibernate-funktionen

Moderna datorer har flera olika nivåer av energisparläge. Windows och OS X har båda stöd för både ”aktiv” sömn och det som kallas hibernation (alltså att gå i ide som en björn). Det senare innebär att datorn i princip stängs av helt men att allt innehåll i internminnet först sparas till disken så att det går mycket fortare att starta igen.

Det var en användbar funktion på hårddisk-tiden eftersom det kunde ta så lång tid att kallstarta en dator, men med snabba ssd:er tar det bara någon minut att starta och att skriva ut 4, 8 eller till och med 16 gigabyte minne till ssd:n varje gång du stänger locket på datorn är ungefär lika bra för dess livslängd som att stå och tända och släcka en lampa om och om igen.

För att stänga av hibernate-funktionen i Windows 7 gör du så här:

1. Klicka på Start och skriv in cmd i sökrutan.
2. Välj Kommandotolken och klicka på Kör som administratör.
3. Skriv in powercfg.exe /hibernate off och tryck retur.
4. Skriv exit och tryck retur.

På OS X gör du så här:

1. Starta Terminal.
2. Skriv in följande kommandon (retur efter varje):

sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage

3. Om du har Windows i en virtuell maskin bör du stänga av både defragmentering och hibernate i den.

På Windows 8 och 10 är hibernate automatiskt avstängt.

Extern hårddisk

Ha en ”skräpdisk”

Ett annat knep för att förlänga livslängden på din värdefulla ssd – speciellt om har till exempel en Macbook där minnet är väldigt svårt eller omöjligt att byta ut – är att använda en extern ”skräpdisk” för till exempel stora nedladdningar och annat som inte behöver laddas eller skrivas fullt så snabbt.

Backuper på dina mobila enheter, stora filer du laddar ned men bara behöver en kort tid (som filmer) och – om du orkar ta hand om det – cache-filer för till exempel Spotify är alla bra exempel på saker som skriver mycket data men inte behöver ligga på ssd:n.