Ssd

Nu för tiden har de allra flesta bärbara datorer (och många stationära) en ssd istället för en magnetisk hårddisk med skivor som snurrar. Det har många fördelar – många gånger högre prestanda, ingen risk för skador från vibrationer och liknande, och potentiellt en längre livslängd.

Men flashminnet i din ssd har också sina nackdelar. Den största av dessa är att livslängden beror på hur ofta du skriver data till den. Om du kan undvika onödigt skrivande lever den betydligt längre.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att minimera onödigt skrivande, både på Windows och OS X.

Slå av defragmentering

En rejält fragmenterad hårddisk kan sega ned en pc, men på en ssd är fragmentering helt irrelevant för prestanda. Att defragmentera kan rent av sänka prestanda då det innebär att en massa data flyttas runt i minnet vilket ger samma slitage som annan dataskrivning.

Defragmentering Windows 7

I Windows 7, 8 och 10 kan du stänga av automatisk defragmentering. Sök efter ”defrag” och öppna antingen Diskdefragmenteraren (Windows 7) eller Defragmentera och optimera dina enheter (Windows 8). Klicka sedan på Ändra schema eller Ändra inställningar och kryssa ur rutan Kör efter schema.

OS X har ingen inbyggd defragmentering, men om du brukar använda program som Idefrag för att manuellt köra defragmentering bör du sluta med det omedelbart när du har en ssd.

Defragmentering Windows 8

Virtuellt minne

Både OS X och Windows skriver ut data från internminnet som inte har använts på ett tag när det fria minnet är slut och nya program behöver minne. Det ingår i alla moderna operativsystem för att förhindra att minnet faktiskt tar slut.

Om du ständigt har för lite ledigt minne och stor aktivitet på disken från det virtuella minnet kommer det göra både att datorn känns mycket segare än den gör annars, och att din ssd slits snabbare.

Missa inte: Ssd kan förlora data inom några dagar utan ström

Se alltså till att du har lagom mycket internminne, och köp mer om du behöver. På Mac är det enkelt att kontrollera hur hårt trycket är på det virtuella minnet. Starta Aktivitetskontroll och klicka på Minne-fliken. Längst ned ser du något som heter Växelfil, och till höger en storlek. Om växelfilen är på flera gigabyte har du för lite minne.

I Windows är det aningen krångligare. Du kan köra programmet Prestandaövervakaren, där du lägger till en nu datainsamlare och väljer växelfil från listan över saker du kan övervaka. Sedan kan du se hur stor del av växelfilen som används över tid.

I Windows går det att helt stänga av växelfilen, eller begränsa dess storlek, men det är inget vi rekommenderar.