Många valmöjligheter

Vad vi valde var att leta efter en extern lösning som inte kostade mer än 3000 kronor och som kan återanvändas när vi köper en ny Mac och inte blir pengar i sjön, samtidigt som det ger nytt liv åt den gamla maskinen så vi slipper köpa ny dator redan nu.

Vår Mac Mini-modell har två usb 2-, en firewire 800- och en thunderbolt-kontakt. Att ansluta en ssd via thunderbolt verkade vara att ta i i överkant, och vi använde redan thunderbolt-kontakten för att koppla in en skärm som inte har en extra kontakt, så om vi valde den vägen hade vi varit tvungna att välja en ssd med två thunderbolt-kontakter och det finns ännu inga till vettiga priser.

Usb 2 är på tok för långsamt för en ssd (eller hårddisk), så valet föll naturligt på firewire, som enkelt kan kopplas in i modernare Macar med en thunderbolt-adapter eller en dockningsstation. Det blev till slut en OWC Mercury Elite Pro Mini med 480 gigabyte lagring, som har usb 3 och firewire, och klarar sig precis under vår prisgräns. Det finns billigare alternativ med bara ett gränssnitt (oftast usb 3.0), men det ger mindre flexibilitet framöver.

OWC Mercury Elite Pro
Vi valde en ssd med firewire 800, som ger lagom hög hastighet för vår Mac Mini, men också usb 3.0 om vi ska koppla in den i en nyare Mac.

Missa inte: Hur göra backup på extern disk?

För att klona över Mac Minins interna hårddisk till den nya ssd:n valde vi att använda Carbon Copy Cloner, på grund av en speciell funktion det programmet har som saknas i konkurrenten Superduper. Så här gick vi till väga:

1. Formatera disken med Skivverktyg. Se till att du har valt guid-partitionstabell (under Alternativ) så att du kan använda avancerade funktioner som OS X:s återställningsläge.

2. Med Carbon Copy Cloner flyttade vi över hela innehållet från Mac Minin till den nya disken. Det gick med ungefär 40 gigabyte per timme, vilket är ganska långsamt men något du får räkna med när du ska kopiera miljontals små filer. Som tur är gick det fortfarande att använda datorn medan den höll på.

3. Eftersom vi fortsatte jobba under tiden som kopieringen utfördes visste vi att kopian inte längre var helt aktuell. Både Carbon Copy Cloner och Superduper har funktioner för att uppdatera en klonkopia med enbart de ändrade filerna, och när den första kopian var klar körde vi en gång till, vilket bara tog 40 minuter.

4. Carbon Copy Cloner har en funktion för att klona en återställningspartition från en Macs interna hårddisk till en annan disk. Vi använde den för att ge vår nya externa disk en återställningsvolym så att vi ska kunna starta om i återställningsläget även om vi har omformaterat den interna disken.

Carbon Copy Cloner
Carbon Copy Cloner kan flytta över OS X:s återställningspartition till en ny disk.

5. Till sist döpte vi om den interna hårddisken och gav den nya externa ssd:n den interna diskens gamla namn. I Systeminställningar -> Startskiva valde vi den externa disken, och så startade vi om.

Efter omstarten fick vi logga in igen på några tjänster, till exempel Dropbox, som känner av att den inte ligger på samma hårddisk som tidigare och försäkrar sig om att inget fuffens är i farten. Crashplan var också tvunget att flytta backupen som om vi hade bytt till en ny dator, men det gick också utan strul. I övrigt märkte vi inte av några hinder.

Häpnadsväckande stor skillnad

Vi märkte omedelbart en enorm skillnad, som om vi hade bytt dator och inte bara startskiva. Firewire 800 är uppenbarligen snabbt nog för att skillnaden mellan en modern ssd och Mac Minis gamla hårddisk ska märkas mer än väl.

Första gången vi startade om tog det ungefär sex minuter, då den höll på att bygga om en del cache-filer och annat. Därefter tog omstarter 2–3 minuter.

Det märkligaste vi har märkt sedan bytet är att datorn använder mindre minne. Medan datorn brukade hamna nära bristningsgränsen med över 15 gigabyte använt ligger den numera som mest på strax över 11 gigabyte. Vi har inte lyckats lista ut vad det beror på – det finns ingen uppenbar, logisk förklaring till att snabbare lagring skulle ge effektivare minnesanvändning.

Efter att ha försäkrat oss om att allt fungerade som det ska formaterade vi om den interna disken och ställde in den som mottagare för nattliga klonbackuper via Superduper. Om den externa disken skulle strula kan vi då enkelt starta från kopian och jobba vidare medan vi fixar ssd:n.

Om vi senare skaffar en nyare Mac, om det till exempel är en Imac eller nyare Mini, kan vi ta med den externa ssd:n och använda som startskiva. Då kan vi spara en slant på att inte uppgradera till intern ssd, eller ha en stor och snabb extralagring i form av en Fusion Drive. Alternativt kan den här ssd:n bli en supersnabb extern extralagring.