Extern ssd

Den gamla Mac Minin från 2011 hade blivit långsam. Rejält långsam. Sedan vi installerade Mavericks blev den segare med tiden och behövde ofta startas om. Det tog flera minuter att starta och att öppna program, och trots att den har 16 gigabyte minne kunde det ta 20 minuter innan den var helt responsiv. Som jämförelse är en Macbook Air från samma år med bara 4 gigabyte minne igång efter ett par minuter.

Vi var tvungna att ta reda på vad det var som orsakade problemen.

Ingen press

Vi hade en del idéer om vad det kunde vara. En omstart kunde lätt frigöra 20–40 gigabyte lagring på den 500 gigabyte stora hårddisken, men det gjorde inte datorn snabbare. Vi rensade bort 90 gigabyte onödiga filer med hjälp av Whatsize, vilket verkade hjälpa en aning.

Missa inte: Whatsize - kraftfullt verktyg för att rensa hårddisken

Det verkade som att problemen med seghet hade något med tillfälliga filer och hårddisken att göra, så vi gick vidare.

I Aktivitetskontroll och med kommandot top i Terminal kunde vi se att vi ofta nådde upp till den fysiska gränsen för internminne, men samtidigt såg Macen sällan ut att vara under särskilt hårt ”minnestryck” som Apple kallar det, vilket är vad som brukar innebära att mycket minne skrivs ut till hårddisken.

Under den period efter en omstart då Macen var närmast oanvändbar var varken minnesanvändning eller diskaktivitet särskilt höga och kunde inte vara del av problemet.

Aktivitetskontroll visade också att varken den nya funktionen komprimerat minne, som kom med OS X Mavericks, eller gamla vanliga swap-filer (minne som skrivs till disken) var boven.

Den uppenbara lösningen var att installera en ssd istället för den gamla långsamma hårddisken, men den här modellen av Mac Mini kräver 20 steg i Ifixits guide för att byta hårddisk och det var för mycket för att vi skulle orka ge oss på den operationen.

Mac Mini
När du väl har öppnat Mac Mini återstår 19 steg för att komma in till hårddisken, och lika många för att få tillbaka allt på plats.

Men det går även att använda en ssd i ett extern chassi, och det var precis vad vi testade. Artikeln fortsätter på nästa sida.