Vitahult
Ikea Vitahult i tre utföranden för Iphone 4, Iphone 5 och Iphone 6.

Idag testade vi Ikeas nya möbler med inbyggda trådlösa laddningsstationer. Även om de första inte direkt är inspirerande i designen - bara en handfull tråkvita och anonyma lampor och småbord - så lovar tekniken gott. Det gick att lägga en telefon på det lilla markerade laddningskrysset och få en fulladdad mobil på bara ett par, tre timmar, beroende på batteristorlek.

Missa inte: Stort test - Så bra är Ikeas trådlösa laddning

För Iphone innebär det att du måste komplettera den med ett skal som ger trådlös laddningsfunktion, eftersom induktionsslinga inte är inbyggd i mobilen. Det är det extremt få telefoner över huvud taget som har. En sex, sju Android-lurar och några få Lumia.

Lyckligtvis finns det lösningar. Många av oss vill ändå ha ett skyddande skal till Iphonen, så varför inte skaffa ett som har trådlös laddningsfunktion, med induktionsslinga på ryggen och en kontakt som pluggar in i lighting-porten?

Men vad du än gör, se dig om efter alternativ, och skaffa inte de som Ikea själva säljer. För de är bland det eländigaste vi sett på länge när det gäller Iphone-tillbehör. "Vitahult" heter de i sann Ikea-anda av att döpa saker till vad som helst av ingen anledning alls, och finns i flera varianter. Dels till äldre Samsung-lurar (de som inte har inbyggd trådlös laddning, som de senaste) samt till Iphone.

Montering
Det kräver många och frustrerande steg att få fast en Ipnone 5s i sitt skal, och resultatet är inte direkt en fröjd för ögat.

Eller snarare ett till Iphone 4/4s, ett till Iphone 5/5s och ett till Iphone 6. Märk väl att något saknas. Ikea har ingen modell för Iphone 6 Plus. Av någon anledning. Skalen är eländigt fula, helgjutna saker i grov hårdplast som ser ut som om någon smält ner plasten från en gammal datorskärm från 1997 med samma smutsvitbeiga ton. Skalet för Iphone 6 är det som är minst anskrämligt och otympligt. Du snäpper fast telefonen med lite våld och omedelbart är den ett par millimeter tjockare och betydligt längre. Och oerhört ful. Skalet till Iphone 4 och 4s pressar man i telefonen i uppifrån och ser mest ut som en otymplig tvålkopp.

Värst är Iphone 5/5s-skalet, en komplicerad historia av illa sammanfogade plastdelar som telefonen ska monteras in i och som sen ska skjutas samman, med osnygga glipor och en konstruktion som fullständigt mördar poängen med Iphone 5 som en slimmad, snygg och smidig telefon i världsklass. Det är som en tvångströja, fast för telefonen.

Som tur är finns det massor av bättre alternativ. Ikeas laddning kör enligt standarden Qi, och det finns massor av skal till Iphones som funkar med det. Kolla på Apple Store eller Googla på ”Qi Iphone case” och du får hundratals träffar. Nästan alla ser betydligt bättre ut än Ikeas.

Zens
Ett av många, många mycket smidigare laddningsskal till en Iphone 5.

Vi gillar att de bryr sig och att de försöker, men Ikea borde verkligen hålla sig till sådan de är bra på, prisvärda möbler och att förse utlandssvenskar med köttbullar och knäckebröd.