De flesta av oss har råkat ut för bristfällig eller obefintlig wifi-mottagning i våra hem. Särskilt frustrerande är det om det trådlösa nätverket krånglar där du har som störst behov av det. Oftast beror problemen på avståndet till routern, tjocka väggar eller någon typ av störningar.

Wifi

1. Uppgradera din router

Det första du bör göra om du har problem med ditt wifi är att kolla upp vad du har för router. Har din modell endast stöd för 802.11b eller 802.11g kan det vara en klok idé att uppgradera till en modell som klarar av 802.11n eller 802.11ac. Då kan du räkna med högre anslutningshastigheter och att räckvidden förbättras en hel del.

En ny router behöver inte vara dyr, kanske kan du rent av få en gratis via din bredbandsleverantör? Ta kontakt med supportavdelningen och hör dig för, var försiktig bara så du inte tecknar upp dig för ett dyrt abonnemang i förbifarten.

Det bör påpekas att du behöver ha stöd för 802.11n eller 802.11ac även i din dator, platta eller mobiltelefon. Är du osäker på vad du har kan du kolla upp de tekniska specifikationerna för dina prylar.

Saknar du stöd för 802.11n eller 802.11ac i din Mac eller pc kan du köpa en adapter för några hundralappar, något som blir betydligt billigare än att köpa en helt ny dator. Vanligtvis ansluts adaptern via usb-porten, men det finns också andra lösningar.

När det kommer till mobiltelefoner kan det vara värt att notera att både Iphone 6 och Samsung Galaxy S4 har inbyggt stöd för 802.11ac. Äldre modeller av Iphone och Samsung Galaxy har stöd för 802.11n, vilket räcker gott och väl för de flesta av oss.

Missa inte: Långsamt wifi? Så snabbar du upp ditt trådlösa nät

2. Skapa ett snabbt nätverk med hjälp av Powerline-adaptrar

Med hjälp av Powerline-adaptrar från D-Link kan du enkelt skapa ett snabbt nätverk i ditt hem. Placera en adapter i ett vanligt eluttag och anslut den till routern med en ethernet-kabel. Därefter placerar du en annan adapter i ett uttag nära din dator, tv eller spelkonsol. Koppla in ytterligare en ethernet-kabel och vips kan du dra full nytta av ditt bredband för sådant som strömmande video.

Missa inte: 7 smarta wifi-pluggar - fixa nät utan någon kabel

Powerline

Det spelar ingen roll vilket rum du sätter dina adaptrar i, de kommer att agera som om de är direkt anslutna till din router även om de är på andra sidan av huset.

Köper du ett startpaket får du med två adaptrar, men du kan köpa fler vid behov. Vissa dyrare modeller kan även användas för att skapa en lokal wifi-hotspot i något av dina rum.

3. Satsa på en räckviddsförlängare

En billig lösning för att förbättra det trådlösa nätverket är att skaffa en så kallad räckviddsförlängare. I korthet handlar det om en pryl som snappar upp trådlösa signaler och skickar ut dem på nytt. På så sätt kan signalen från en router nå även den motsatta sidan av huset.

Nackdelen med räckviddsförlängare är att hastigheten i praktiken halveras för varje vidaresändning. Det är inga större problem vid slösurfande och liknande, men det kan ställa till problem vid filöverföringar eller när du ska se på strömmande video.

Placerar du räckviddsförlängaren där mottagningen är svag kommer även den vidarebefordrade signalen att vara svag. Den bästa placeringen är halvvägs mellan din router och utrymmet där du vill använda dina prylar.

Wifi extender

Se till att du har gott om utrymme kring räckviddsförlängaren och att det inte finns störande enheter som trådlösa telefoner, bluetooth-prylar och mikrovågsugnar i närheten.

4. Välj prylar som klarar både 2,4 och 5 gigahertz

Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvenser, antingen 2,4 eller 5 gigahertz. I teorin kan du nå en hastighet på 300 megabit per sekund om du väljer det förstnämnda och 450 megabit per sekund om du väljer det sistnämnda. Om båda frekvenserna används samtidigt är det möjligt att komma upp i hastigheter på 750 megabit per sekund, åtminstone i teorin.

I verkligheten kommer du aldrig upp i sådana hastigheter, detta på grund av diverse störningar från omgivningen och andra flaskhalsar.

Väljer du 2,4 gigahertz-bandet kommer störningarna att vara fler än om du väjer 5 gigahertz-bandet. Men de kortare våglängderna i det sistnämnda bandet har å sin sida svårare att ta sig förbi sådant som möbler och väggar.

Den bästa lösningen är därför att satsa på produkter som använder sig av båda banden, något som brukar kallas för dual-band i marknadsföringen. Detta oavsett om du väljer att köpa en ny router, powerline-adaptrar eller en räckviddsförlängare.

Missa inte: Routerskolan: Kom igång med din router – på en kvart