Icloud dokument

Hur hittar jag en fil som ligger lagrad på min Iphone eller Ipad?

Det är en bra fråga. Och det finns förvånansvärt nog inget enkelt och uppenbart svar på hur du hittar filer på IOS. Det finns ingen Finder som på Mac där du själv kan rota runt och försöka hitta filerna, så du får förlita dig på en blandning av andra tekniker för att söka.

Använd appen som skapade den

Det första du ska tänka på är att på IOS sparas filer i en mapp som hör till just den app som skapade den. Det har med IOS sandlådor att göra – appar kan inte påverka andra appar utom via noggrant föreskrivna metoder och kommer inte åt hela filsystemet i telefonen.

Om du letar efter ett Pages-dokument är det alltså enklast att börja med att öppna Pages, och samma sak för Numbers, Keynote, Word eller någon annan app. Det här skiljer sig radikalt från hur de flesta sorterar sina filer på Macen, där filer oftast ligger antingen samlade utifrån typ eller i mappar som hör till olika projekt.

I appar som hanterar dokument finns det oftast en lista över senaste filer och även alla filer du har sparat eller laddat ner i appen. Som tur är har IOS ett standardformat för det här som används i alla appar, så det ser alltid likadant ut oavsett vilken app du använder.

IOS Dokumentväljare

När du skapar ett dokument i en app som stödjer Icloud Drive lagras den i molnet i en mapp som hör till den appen, men alla appar som använder IOS standard-dokumentväljare kan se varandras dokument.

Märkligt nog finns ingen fristående Icloud Drive-app bara för att bläddra bland filerna, men det finns tredjepartsappar som gör det lite enklare. Ett exempel är Documents, där du även kan kopiera och flytta enskilda filer.

Du kan så klart även bläddra runt bland alla dina Icloud-lagrade filer på en Mac som är ansluten till samma Icloud-konto. Det är ofta ett snabbare sätt att hitta en viss fil du skapat på Iphone eller Ipad.

Bilder finns i kamerarullen

Om filen du letar efter är ett foto du tagit med din Iphone eller Ipad ligger den i kamerarullen och du hittar den via Bilder-appen. Där kan du även hitta alla andra foton du har tagit med olika enheter om du använder Icloud-bildbibliotek.

Använd Spotlight

Andra filer, framför allt mediafiler som musik och video, kan du hitta med hjälp av Spotlight. Då slipper du öppna till exempel Musikappen och rota upp den.

För att söka med Spotlight sveper du nedåt på hemskärmen, men se till att du börjar någonstans mitt på skärmen och inte i överkant (då Notiscenter istället öppnas). Skriv in namnet på filen och välj rätt från listan över resultat som dyker upp.

Om du finner att det är svårt att hitta filerna bland en massa annat som du inte vill söka bland kan du öppna Inställningar -> Allmänt -> Spotlight-sökning och avmarkera några av kategorierna.

Tyvärr kan Spotlight inte hitta filer skapade i någon enskild app, som Pages. Då måste du öppna appen i fråga om du vill hitta den utan att ta till din Mac.

Använd Macen för mer avancerad sökning

Om det är svårt att hitta någon fil kan du ta hjälp av Macen för att söka lite effektivare. Börja med att kolla i din Icloud Drive-mapp, antingen manuell eller genom att navigera dit och sedan söka med Finders sökfält (uppe till höger i Finder-fönstret).

Metod nummer två är att ansluta din Iphone eller Ipad med sladd och öppna Itunes. Gå vidare till enheten och välj appar från listan i vänsterspalten. Längst ned, under listan över appar du kan installera och avinstallera, finns en lista med installerade appar som kan dela filer via Itunes. En del appar sparar sina filer här och du hittar dem genom att klicka på appen i listan. Sedan är det bara att hugga tag och dra filen till Finder eller skrivbordet och släppa.

Imazing

En sista utväg är att skaffa ett program som visar din Iphone eller Ipads hela filsystem, så att du kan rota runt och försöka hitta nästan vad som helst. Imazing och Anytrans är två exempel.