Tangentbord

1. Genväg till .com

Skriver du in en adress själv i Safaris sökfält kan du skippa att skriva ut . se eller .com och istället hålla nere punkt och vänta så dyker det upp en rad vanliga toppdomäner där .se är det förvalda alternativet.

2. Skriv med fler diakritiska tecken

Om du vill skriva ut ord på andra europeiska språk som använder fler diakriter än på svenska, till exempel franska eller spanska, kan du ofta göra det genom att trycka och hålla mot grundbokstaven. E kan till exempel bli é och ë. Tyvärr saknas många alternativ på det svenska tangentbordet, men om du även har det engelska inlagt kan du byta till det, där du enkelt kan skriva à, ñ och ß.

Swype

3. Prova ett sveptangentbord

Trött på att köra pekfinger- eller tumsteppdans? Då kan du prova ett sveptangentbord istället. Konceptet är enkelt: Istället för att trycka på en bokstav i taget och lyfta fingret mellan varje ritar du fram ett ord genom att svepa runt fingret till de olika bokstäverna. Låter det konstigt? Jo, det är inte helt naturligt och tar ett tag att vänja sig vid, men när du lärt dig kan det gå fortare än någonsin att skriva. Det finns flera varianter på App Store, men ett som har stöd för svenska är Path Input.

4. Skrik enklare

Ser du shifttangenten? Dubbelknacka på den så aktiverar du shiftlås, vilket du ser genom att ikonen får ett litet streck under pilen. Om ingenting händer kan du gå till Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord och se till att Aktivera skiftlås är aktivt.

5. Snabba cash

Vill du skriva ut symbolen för olika valutor, som pund (£), euro (€) och yen (¥)? Det är enkelt. Visa siffertangenterna och tryck och håll på kr-symbolen (i mitten till höger om parantes) så visas en lista med olika valutasymboler.

6. Genväg till typografiska symboler

Att ett bindetreck och ett talstreck/tankstreck inte är samma tecken vet nog många av oss. Och att en lista blir tydligare med inledande listpunkter håller nog de flesta med om. Men hur skriver du dessa tecken på Iphone? Listpunkten hittar du under specialtecken (tryck först på siffertangenten och sedan på symbolknappen där shift brukar ligga). Tankstreck och långt tankstreck hittar du genom att trycka och hålla på vanligt bindestreck.

7. Förgyll med emoji

Vad är väl ett meddelande utan en smiley? Inte mycket, men som tur är har IOS ett inbyggt emoji-tangentbord med fler smileys och symboler än du någonsin behöver. Gå till Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord -> Tangentbord och, om Emoji-symboler inte redan ligger i listan över tangentbord, tryck på Lägg till nytt tangentbord och hitta det. Sedan kan du trycka på globikonen för att byta till emoji-inmatning.

Missa inte:  Internet i uppror mot de nya emojisarna

Spela in meddelande

8. Tala istället för att skriva

Det är lätt att glömma att du kan diktera en text istället för att skriva ut den för hand på både Iphone och Ipad. Det fungerar faktiskt väldigt bra när man får snits på det. Tryck bara på den lilla mikrofonikonen bredvid mellanslag. Det fungerar i alla appar som har textinmatning, men i Meddelanden finns från och med IOS 8 även en annan form av intalade meddelanden. Det fungerar dock bara via Imessage. Tryck och håll på mikrofonen uppe till höger om tangentbordet så spelar du in ljud som du kan skicka som det är.

Missa inte: Så funkar diktering i IOS 8 och Yosemite

9. Snabba siffror

Det finns egentligen ingen orsak att byta till siffertangentbordet bara för att fylla i en enstaka siffra här eller där. Det är mycket snabbare att istället hålla fingret mot sifferknappen och – utan att lyfta det – dra till den siffra du vill ha och släppa. Då skrivs den siffran ut samtidigt som tangentbordet automatiskt återgår till bokstäver. För en snabb punkt finns ett ännu snabbare knep – skriv två mellanslag i rad så blir det punkt mellanslag istället. Den funktionen måste också vara aktiverad i Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord.