Förbättringar i tangentbordet

Tangentbordet i IOS 9 har flera nyheter. På Ipad finns numera flera knappar med genvägar till vanliga funktioner uppe till höger och vänster. I de flesta appar betyder det klipp ut, kopiera och klistra in, men i andra appar kan det handla om andra funktioner som ovan nämna knapp för att skapa en checklista i Anteckningar.

Shift fungerar annorlunda i IOS 9

På alla enheter märks en skillnad nästan omedelbart: När shift eller shiftlås är aktiverade byter tangenterna från gemener till versaler, och tvärt om. Tidigare har du fått lära dig vilken färg på shifttangenten som betyder versaler och vilken som betyder gemener, så när du har vant dig vid den nya designen lär det kunna minska förvirringen.

IOS 9 förbättrat tangentbord

En sista tangentbordsnyhet att titta närmare på är en ny funktion för att enklare markera text. Tryck och håll med två fingrar någonstans på text så blir tangentbordet genomskinligt och förvandlas till en styrplatta för att markera text.

Om det beror på att det är en tidig betaversion och därmed något ofärdigt eller att vi inte hunnit lära oss ordentligt vet vi inte, men vi lyckades inte få detta att fungera särskilt tillfredsställande.

Bättre batteritid

Nästa nyhet på listan är ingen småsak, utan rör batteritid – något som alla IOS-användare är bekymrade över då och då, om inte hela tiden.

Apple påstår att IOS 9 har blivit så mycket effektivare jämfört med IOS 8 att en Iphone 6 som uppdaterar till det nya systemet kommer få en hel timme längre batteritid. Det kan vi så klart inte testa så här tidigt, men det vore imponerande om det stämmer.

IOS 9 batteritid

Som om det inte räckte har Apple även lagt till ett nytt energisparläge du kan aktivera, som ska ge tre extra timmars enkel användning.

Med denna funktion aktiverad ”drar systemet i spakar du inte ens visste fanns”, men Apple är extremt vaga med vad det faktiskt innebär. Vi gissar att det handlar om att inte utföra extra beräkningar som animationer och annat ”lullull”, och vi har märkt att skärmen slocknar snabbare än vanligt när funktionen är aktiverad.

Vad gäller andra batteriskonande förändringar säger Apple bland annat att systemet använder ljussensorn för att hålla skärmen avstängd även om du får en notis om den ligger vänd neråt mot bordet eller i en ficka eller väska.

Prestanda och enheterna som kan köra IOS 9

Kommer din äldre Iphone eller Ipad bli långsammare efter en uppdatering till IOS 9? Kanske, men vi är optimistiska till möjligheten att så inte blir fallet.

I regel blir varje ny version av IOS lite tyngre att köra på äldre enheter. Apple försöker minska effekten genom att inte låta de äldsta enheterna uppdatera även om de rent tekniskt sett skulle kunna det, men varje år har en hel del användare av de äldsta modellerna med stöd för uppdateringen klagat på hur uppdateringen har segat ner deras enheter.

IOS 7 fungerade på Iphone 4 men gjorde den seg (som sirap, enligt vissa), och IOS 8 gjorde ungefär samma sak för Iphone 4S.

Alltså bör du ta det försiktigt innan du slår till och uppdaterar när IOS 9 släpps i höst om du har någon av de äldre modellerna som stödjer systemet.

Apple påstår dock att IOS 9 kommer vara annorlunda och att förbättringar och effektiviseringar jämfört med IOS 8 kommer göra att systemet istället kommer vara mer lättkört. Enheterna som kan uppdatera är precis samma som kan köra IOS 8, och förhoppningsvis stämmer Apples påståenden så att det verkligen går minst lika bra med det nya systemet. Här är hela listan:

  • Ipad 2 eller senare.
  • Ipad Mini (alla versioner)
  • Iphone 4S och senare
  • Ipod Touch (femte generationen)
Enheterna som stödjer IOS 9

Lanseringsdatum

Apple har inte meddelat exakt när systemet ska släppas, men det brukar alltid vara precis i samband med lanseringen av nya Iphone-modeller i september.

Så gör du för att testa IOS 9 innan lanseringen

Betaversionen av IOS 9 kommer bli tillgänglig i Apples betaprogram och kan tankas ner och användas under tiden betan pågår.

Det är dock ingenting vi rekommenderar, eftersom att det verkligen rör sig om en betaversion. På Macen kan du enkelt installera betaversioner av OS X på en ny partition eller extern hårddisk bara för att testa, men på Iphone och Ipad är det ett system som gäller.

Har du en enhet liggande som du inte använder så mycket kan det vara kul att prova betan, men är du det minsta beroende av en fungerande Iphone eller Ipad föreslår vi att du har tålamod.

Läs mer om Apples betaprogram

Slutsats

IOS 9 har många uppskattade nyheter, varav en hel del redan har funnits i Android. Det har även många små förbättringar i gränssnittet, framför allt på Ipad där multitasking och nya funktioner på tangentbordet är mycket välkomna. Med tanke på att vi har testat den allra första betaversionen är det förståeligt att det hittills är ganska buggigt och att alla nyheter ännu inte är med – News-appen saknar exempelvis. Det är ännu alldeles för tidigt för att ge något allmänt omdöme annat än att uppdateringen ser lovande ut.

Uppdatering: Felaktig information om Apples betaprogram ändrad