News – en Flipboardutmanare

Apple förvånade många genom att visa upp en ny app kallad News – en nyhetssammanställare i stil med Flipboard. Appen ingår inte i den första betaversionen, så vi kan bara utgå från Apples presentation och informationen på företagets webbplats.

Det verkar som att du kommer börja med att välja några källor vars material du uppskattar, och sedan börjar appen presentera artiklar från dessa automatiskt. Allt eftersom lär den sig vilka sorters artiklar du gillar och visar fler av dem, och den visar även liknande artiklar från andra källor som du inte har valt men som verkar kunna passa dig.

IOS 9 News

Innehållet kan specialanpassas med gallerier, ljud, video, kartor och animationer. Du kan spara artiklar till senare, och sökfunktionen kan leta bland över en miljon ämnen. Det är rätt imponerande, men frågan är om det räcker för att få användarna att överge sina vanor.

Apple kommer använda mänskliga redaktörer vid sidan av algoritmer för att välja ut artiklar, och det blir intressant att se om företaget väljer en neutral, journalistisk hållning eller en mer politisk sådan – som numera är så vanligt i hemlandet USA.

Kollektivtrafik och andra nyheter i Kartor

Inför WWDC fick vi flera indikationer på att Apple planerade nya funktioner i Kartor. Bland annat hade företaget köpt upp diverse mindre företag som Coherent Navigation. Och mycket riktigt: Kartor i IOS 9 får äntligen stöd för kollektivtrafik, bättre lokaliseringsfunktion och fler möjligheter att se närliggande intressanta platser.

IOS 9 Kartor med kollektivtrafik

Men – och det är ett stort aber – Apple har till att börja med bara kollektivtrafik i ett fåtal storstäder och där ingår ingen nordisk stad. I Europa är det London, Paris och Berlin som gäller; i Nordamerika San Francisco, Los Angeles, New York och Toronto; och i Kina kommer hundratals städer tack vare ett samarbete med Autonavi. I nästa omgång sägs bland annat Boston och Tokyo ingå.

Tack vare en ny arkitektur i Kartor kommer Apple kunna lägga till stöd för nya städer som automatiska uppdateringar utan att baka in det i IOS-uppdateringar. Det gör att vi förmodligen kommer se en någorlunda strid ström av nya städer.

Anteckningar får ett ordentligt uppryck

Apple har knappt gjort några ändringar i Anteckningar sedan Iphone först släpptes, utöver stöder för synkning via Icloud och lite uppdaterade typsnitt. Med IOS 9 verkar företaget dock vilja ta appen bortom inköpslistor och de mest basala av anteckningar.

Även för shoppinglistor har appen förbättrats rejält, tack vare möjligheten att snabbt skapa att göra-listor. Tryck på den lilla bocken i en cirkel bredvid tangentbordet när du har markerat några rader text så förvandlas dessa till en checklista som du kan bocka av. Det gör det mycket lättare att se vilka saker på en lista du har klarat av utan att för den skull sudda dem.

Anteckningar i IOS 9

Anteckningar har även fått stöd för enkla grafiska illustrationer. Du kan när som helst trycka på den lilla skissikonen så visas ett gränssnitt för att rita och teckna. Du kan välja färg, tjocklek, typ av penna och det finns en praktisk linjal för att rita raka linjer. Tryck på Klar när du är det så klistras illustrationen in i den aktuella anteckningen.

Apple har dessutom lagt till flera nya alternativ för formatering av text, till exempel tre olika former av listor (punkt, streck eller numrerat). Du kan ställa in appen att börja nya anteckningar med rubrik – efter första radbrytet återgår den automatiskt till brödtext.