Intelligence

Apple lyckades hålla de flesta nya funktionerna i IOS 9 hemliga innan presentationen på WWDC, även om några saker lyckades smita ut. En av de senare var det Apple kallar Intelligence. Det handlar om att kombinera en mer avancerad Siri med en kraftigt utökad sökfunktion.

När du sveper neråt på hemskärmen, eller till vänster från den första hemskärmen, för att visa sök fylls skärmen och Intelligence visar förslag, närliggande saker och nyheter.

Intelligence

Siri följer vad du gör och lär sig dina mönster, vilket säkerställer att förslagen som visas på sökskärmen är så relevanta som möjligt. Om du till exempel alltid kollar vädret det första du gör på morgonen kommer Siri lära sig det. Om du brukar ringa dina föräldrar på söndag kväll dyker deras kontakt upp bland förslagen vid den tiden.

När Siri tror att du kommer vilja köra en viss app visas den på låsskärmen ungefär som kameraappen och du sveper uppåt från den på samma sätt. Plugga i ett par hörlurar så gissar Siri att du kan vilja spela musik, men om du istället varje gång startar Spotify kommer den förmodligen lära sig det.

Nyheterna som visas utgår från vilka nyheter som har lästs mest i ditt närområde, och du får snabba förslag på restauranger och annat i närheten med snabbknappar för att öppna och visa dem i Kartor. Siri går även igenom din e-post för att försöka identifiera uppringare med okända nummer.

Intelligence i IOS 9

Allt det här låter rätt bra och vi gillar ambitionen, men vi har några saker att påpeka.

Först och främst: Det här är inte direkt nytt och vilken Android-användare som helst kan vittna om att de har en snarlik funktion i Google Now, som har funnits sedan 2012. Apple har sett en framgångsrik funktion och försöker nu haka på den. Och som du ska se i resten av genomgången är detta inte det enda Apple har hämtat från konkurrenterna.

Det andra är att funktionen fortfarande är väldigt beta-mässig med buggar och andra problem, så det är svårt att avgöra redan nu hur användbar den faktiskt kommer att bli.

Multitasking

Äntligen – efter flera år då användare har efterfrågat det har Apple tagit fram multitasking för IOS där appar kan köra sida vid sida. Det är inte riktigt lika intressant som Intelligence, men ändå väldigt spännande. Tänk dock på att det bara är för Ipad.

I sin enklaste form går IOS 9:s multitasking ut på att visa en app vid sidan av en annan. Apple kallar det Slide Over och du sveper från högra sidan mot mitten för att få fram en meny där du kan lägga till en extra app som sedan upptar en tredjedel av skärmen på höger sida. I vårt testande kunde vi välja bland alla Apples appar men inga tredjepartsappar – förmodligen kommer utvecklarna behöva lägga till stöd för funktionen.

IOS 9 multitasking Slide Ove

Du kan sedan svepa nedåt från ovankanten på sidopanelen för att välja en annan app, eller trycka någonstans på den andra appen du hade öppen (som är nedtonad och i själva verket inaktiv medan du använder Slide Over) för att stänga den och återgå till den första appen.

Slide Over

Det här är användbart och verkar vara i stort sett färdigutvecklat. Vi väntar med spänning på vad tredjepartsutvecklare kan göra med funktionen (förutsatt att de faktiskt tillåts lägga sina appar i Slide Over-menyn), men även med enbart de inbyggda apparna är det enkelt att föreställa sig situationer då det är användbart. Du kan till exempel titta på en vägbeskrivning i Kartor medan du snabbt gör några anteckningar, eller kolla kalendern i en pågående chatt.

Split view erbjuder avancerad multitasking

Men du kan inte använda båda apparna samtidigt i Slide Over. Har du en Ipad Air 2 (eller, förmodar vi, en nyare modell) kan du dock använda en annan mer avancerad form av multitasking som kallas Split View.

IOS 9 multitasking Split View

Här delar två appar på skärmen. Tack vare multitouch kan du interagera med båda samtidigt och till exempel skrolla dem i motsatta riktningar. Hur mycket plats de tar upp kan justeras, mellan 50:50 och 1/3:2/3.

IOS 9 multitasking bild-i-bild

Ett tredje multitaskingläge är bild-i-bild för att visa video. Det fungerar tacksamt nog på alla Ipad-modeller, och går till så här: När du tittar på en video, till exempel på Youtube eller ett videosamtal i Facetime, kan du trycka på hemknappen för att återgå till hemskärmen – men videon krymper till ett litet fönster i hörnet och stannar kvar, även när du startar en annan app.

På så sätt slipper du sitta och växla fram och tillbaka mellan ett viktigt mejl eller något annat och en pågående match du vill hålla ett getöga på.