IOS 9

IOS 9, nästa version av operativsystemet för Ipad, Iphone och Ipod touch, visades upp på WWDC 8 juni. Vi har testat den första betaversionen som Apple har gjort tillgänglig för utvecklare, bygge 13a4254v, och här går vi igenom nyheterna som redan har landat i systemet, och diskuterar hur uppdateringen kommer ändra hur vi jobbar med våra Apple-enheter.

Vi tittar också på vilka förändringar vi kan vänta oss under tiden som betaversionerna rullar ut, och artikeln kommer uppdateras när senare betaversioner släpps med nya funktioner.

Apple presenterar IOS 9

Grafisk design och gränssnittet

Designen på IOS har historiskt sett förändrats i försiktiga steg. Det har bara funnits en riktigt stor genomgripande förändring, det var när IOS 7 tog systemet mot en mycket plattare design med mindre lullull och inte så många avancerade texturer.

IOS 9 mot IOS 8

Vi räknade därför med att IOS 9 skulle se ut ungefär som IOS 8, som i sin tur såg ut ungefär som IOS 7 – stora förändringar ställer helt enkelt till det för användarna för mycket. Det är mycket riktigt fallet även med IOS 9. Förändringarna är små och dyker upp lite här och var.

En av förändringarna har redan fått ganska mycket uppmärksamhet, nämligen bytet från Helvetica Neue till det helt nya typsnittet San Francisco. Typsnittet har Apple tagit fram för att passa i många storlekar och på allt från Apple Watch till Imac med 5k-skärm.

Nytt typsnitt i IOS 9

Skillnaden mot tidigare är ganska subtil. I bilden ovan kan du till exempel titta på R:et i Refresh och gemena s. IOS 8 till vänster och nya IOS 9 till höger.

IOS 9 har även lite luftigare typografi och renare linjer. Här nedan ser du skillnaden på svara-menyn i Mail:

Ny typografi i IOS 9

Till höger ser du hur IOS 9 har större utrymme mellan raderna, vilket gör det lättare att träffa rätt alternativ. Skillnaderna är överlag av det här minimala slaget och går inte att jämföra med ändringarna vi fick i och med IOS 7.