Förbättrade appar

Kartor har äntligen kollektivtrafik. Varför tog det så lång tid?

För att göra uppgifterna för kollektivtrafik så pålitliga som möjligt har Apple på egen hand samlat in data från stationer och hållplatser och samlat i en databas. Apple påstår att databasen är så precis att Kartor kan hjälpa dig hitta den bästa resvägen ner till minsta detalj, inklusive vilken entré du bör ta till en station. På stora stationer som Time Square i New York kommer det bli enklare än någonsin att hitta rätt.

Kollektivtrafik i Kartor

Kan jag använda Kartor för att hitta rätt i kollektivtrafiken i Stockholm eller Göteborg?

Nej, inte än. Till att börja med har Kartor tyvärr bara stöd för Baltimore, Berlin, Chicago, Mexico City, New York, London, San Francisco, Toronto och Washington D.C. Plus 300 städer i Kina, tack vare ett samarbete med ett lokalt företag där.

Något annat nytt i Kartor?

Kartor har också en ny funktion för att visa information om närliggande företag, där det till exempel kan stå om de stödjer Apple Pay.

Vilka andra appar har förbättrats?

Anteckningar har blivit en helt annan app som numera påminner om Evernote och Microsoft Onenote. Du kan rita fritt med fingret och lägga till foton. Länkar till webben och kartor visas grafiskt, och listor kan göras om till interaktiva att-göra-listor där du kan kryssa av punkter du har klarat av. Anteckningar har även blivit ett mål i IOS 9:s Dela-dialog, så att du till exempel kan göra anteckningar av webbplatser från Safari, vägbeskrivningar från Kartor eller filer från andra appar.

Vad händer med Passbook?

Passbook har ersatts helt och hållet av den nya appen Wallet. Du kan fortfarande spara kundklubbskort, biljetter och annat precis som tidigare.

Så varför byta namn?

Wallet är också var du hittar Apple Pay, när tjänsten väl kommer till Sverige. Här samlas dina betalkort.

Apple Pay

När kommer Apple Pay till Sverige då?

Det har vi tyvärr inget svar på, men den internationella expansionen inleddes i juli då Apple Pay kom till Storbritannien. Det finns även rykten om lansering i Kanada senare i år.

Varför har Newsstand ersatts av News?

Förlag klagade på att Newsstand gömde undan deras innehåll, och därför kom Apple på en bättre och mer dynamisk lösning: En Flipboard-liknande nyhetsapp kallad News.

Vilka tidningar finns i News?

Vid starten har ett 50-tal tidningar och magasin anslutit sig, bland annat Time, People, Vogue America, Wired, Vanity Fair, New York Times och Bloomberg. Svenska utgivare lär inte vara sena att haka på de heller.

Hur presenterar News artiklar?

För att se till att innehåll för News får en konsekvent design och visuell identitet har Apple släppt ett program för att göra om innehåll till tjänsten. Med News Publisher kan företagen fixa layout, typografi, bilder, video och animationer för att skapa bättre innehåll för News.

Vad händer med mina abonnemang från Newsstand?

Tidningar och magasin du har prenumererat på från Newsstand kommer ligga kvar som tidigare, i en vanlig mapp kallad Newsstand istället för den speciella appen med samma namn.

Öka Ipads produktivitet

Hur blir tangentbordet bättre?

IOS 9 introducerar nya formateringsknappar på tangentbordet på Ipad, så att du snabbt kan kursivera, kopiera/klistra in, eller lägga till bilagor med ett enda tryck. En annan cool sak du kan göra är att markera text enklare genom att lägga två fingrar på skärmen för att förvandla tangentbordet till en styrplatta där du markerar texten genom att helt enkelt dra och släppa. Tredjepartsappar kan dessutom lägga till egna genvägar i Quicktype-raden på tangentbordet.

Split View på Ipad

Jag hörde att det nu går att ha två appar öppna samtidigt på Ipad. Hur funkar det?

Det finns tre sätt att jobba med två appar samtidigt på Ipad med IOS 9. Slide Over gör att du kan öppna en annan app från sidan på skärmen, vilket lämnar appen du höll på med pausad men öppen så att du kan se innehållet – bra för att till exempel skriva ett mejl utan att behöva hålla på att växla till en text i Pages. Split View visar helt enkelt två appar samtidigt sida vid sida där båda fungerar fullt ut. Det fungerar så klart bättre ju större Ipad du har. Bild-i-bild slutligen innebär att du kan visa en video eller en Facetime-konversation i ett litet flytande fönster ovanför appen du jobbar i. Du kan flytta fönstret och ändra storlek på det. Slide over och bild-i-bild kräver en Ipad Air eller Ipad Mini 2 eller senare och Split View fungerar än så länge bara på Ipad Air 2 och kommande Ipad Pro.