När du ropar ”hej Siri” förväntar du dig att telefonen lyssnar. Men med den nya intelligensen i IOS 9 börjar Siri förutse dina behov innan du ens hunnit fråga. Det är en av de nya funktionerna i IOS 9, den senaste uppdateringen av Apples mobila operativsystem som släpps idag, onsdag. Den här gången är antalet nyheter ovanligt litet eftersom Apple fokuserade på att förbättra och förfina det som redan finns, och att bli av med så många problem och buggar som möjligt.

Vi fick en smygtitt på IOS 9 redan efter WWDC när Apple började släppa betaversioner av systemet till utvecklare och medlemmar i Apple Seed-programmet, men nu är utvecklingen färdigställd, och snart kommer Siri kunna använda din plats, tiden på dagen, vilka appar du brukar använda och annan data för att visa anpassad information för dig. Flera medföljande appar har uppdaterats (till exempel Kartor och Anteckningar), och några har helt bytts ut (Passbook har blivit Wallet till exempel). För Ipad-användare ger uppdateringen även nya multitaskingmöjligheter.

Missa inte: 11 problem i IOS 9 som driver oss till vansinne – och alla lösningarna

Grunderna

Grunderna i IOS 9

Vilka enheter kan uppdatera till IOS 9?

Iphone 4S
Iphone 5
Iphone 5C
Iphone 5S
Iphone 6
Iphone 6 Plus
Iphone 6S
Iphone 6S Plus
Ipad 2
Ipad (tredje) generationen)
Ipad (fjärde generationen)
Ipad Air
Ipad Air 2
Ipad Mini
Ipad Mini 2
Ipad Mini 3
Ipad Mini 4
Ipad Pro
Ipod Touch (femte generationen)

Vad är nyheterna – kortfattat – i IOS 9?

Apple har byggt om och kraftigt förbättrat flera inbyggda appar och tjänster. Den största skillnaden är kanske Siri, som har blivit avsevärt mycket smartare, men även Kartor har fått en rejäl uppdatering med stöd för kollektivtrafik. Passbook har ersatts av Wallet, och Newsstand har tack och lov gått till de sälla jaktmarkerna och ersatts av News, en app som samlar nyheter från många källor anpassat efter dina intressen. IOS 9 ger även Ipad flera nya funktioner, som multitasking med två appar sida vid sida eller bild-i-bild, vilket särskilt gör nytta på Ipad Pro som kommer i november.

Är det några nyheter på säkerhetsfronten?

IOS 9 har en handfull nya säkerhetsfunktioner, bland annat är pinkoder numera sexsiffriga som standard vilket gör det svårare för människor att gissa sig fram till din kod. Dessutom finns ett nytt system för tvåfaktorverifiering som kan skydda ditt Icloud-konto.

Jag kör Android nu men funderar på att byta, finns det några nyheter som kan göra det extra lockande?

Apple har tagit fram en app kallad Move to IOS vars enda funktion är just att hjälpa Android-användare att byta till Iphone. Med den kan du i ett par steg föra över kontakter, meddelandehistorik, mejlkonton, kalendrar, foton, videor och gratisappar till din nya Iphone. Den lägger till och med till alla dina köpta appar i önskelistan i App Store.

Kommer uppdateringen att påverka min batteritid?

Ja det bör den, till det bättre. Appar och grundfunktioner i IOS 9 har gjorts mer effektiva för att spara batteritid med upp till en timme enligt Apple. Hur? De inbyggda sensorerna kan till exempel känna av när skärmen behöver lysas upp och när den kan hållas mörk. När batteriet börjar bli dåligt kan du dessutom aktivera strömsparläge, vilket kan ge tre timmar extra batteritid med begränsad funktionalitet.

Tre timmar? Hur då?

Strömsparläget stänger inte av några funktioner, som bluetooth eller platstjänster. Istället sänker den hastigheten på processorn för att göra den så strömsnål det bara går, och samtidigt stoppas alla appar från att uppdateras eller köra i bakgrunden. Det gör att du exempelvis inte får nya mejl utan att öppna Mail. De enda funktionerna som helt försvinner är Airdrop och Continuity. Men har du Macen till hands bör du ju ändå kunna ladda batteriet.

Kan jag ställa in strömsparläget att aktiveras automatiskt vid vissa tider?

Nej – strömsparläget har tagits fram som en sista utväg, en sista utväg för att få ut en sista skvätt ur batteriet så den håller sig hela dagen. Tänk på det som en nödlösning för extremt upptagna dagar utan en laddare i sikte. Din enhet kommer fråga om du vill aktivera strömsparläget när den når 20 procent kapacitet på batteriet, och igen vid 10 procent. Du kan också aktivera det manuellt, och om du börjar ladda enheten stängs det av när den nått en viss procent.

Intelligent assistans

Siri på anabola? Förklara

Förutom en ny design har Siri blivit betydligt smartare. Du kan använda Siri för att hitta foton och videor du tagit utifrån datum, plats och album. Siri tittar också på vad du gör i ett visst ögonblick för att visa passande påminnelser. Om du till exempel ser ett underbart hotell som skulle passa för en kommande semester kan du be Siri påminna dig om det, och vips har du en påminnelse som öppnar webbplatsen du hade öppen i Safari när du bad om påminnelsen. Dessutom har Siri fått ”proaktiva förslag”.

Intelligentare Siri

Vad är ”proaktiva förslag”?

Siri kan numera hålla koll på var du är, vad klockan är, vilka aktiviteter du brukar göra, hur du brukar använda din enhet, vilken app som är öppen och vilka andra enheter som finns i närheten för att förutse vad du kan tänkas vilja göra härnäst. Utifrån dessa beräkningar visas relevant information och genvägar, utan att du ens behöver fråga om det. När du pluggar in hörlurar kan Siri exempelvis börja spela en spellista du brukar lyssna på vid den tiden på dagen, och när du ansluter till bilens Carplay eller bluetooth-stereo kan den fråga om du vill fortsätta lyssna på ljudboken du har njutit av på väg till jobbet de senaste dagarna.

Måste jag starta Siri för att få hjälp?

Nej. Grejen med Siris nya ”proaktiva” hållning är att funktionen är bättre på att jobba med inbyggda appar för att ge dig relevant information utan interaktion. Siri hämtar till exempel information från din kalender och plats, vägbeskrivningar och trafiksituation från Kartor, för att visa en notis när det är dags att åka till ett möte eller något annat du har bokat på en annan plats. Om du blir uppringd av någon du inte har bland dina kontakter kan Siri söka bland inkomna mejl för att om möjligt koppla numret till ett namn i alla fall.

Varför bör jag bry mig om att utvecklare har fått tillgång till Spotlight?

IOS 9 har biffat upp sökmotorn Spotlight med djupa länkar till installerade appar direkt i sökresultaten. Säg att du söker på en maträtt i IOS 8. Då får du upp träffar från mejl, plus webben och Wikipedia. Men i IOS 9 kan du även få resultat från receptappar som har uppdaterats för att stödja nya Spotlight. Trycker du på resultatet tas du direkt dit i appen, till exempel till receptet på Hasselbackspotatis. Appar som Vevo, Youtube och Vimeo kommer kunna spela en video direkt från Spotlight.