Fantastical till Mac är något av en klassiker i menylisten för många av oss. Den har suttit där och erbjudit snabb inmatning av händelser, möten, och rentav påminnelser.

På sistone har Fantastical dock sett ganska fattig ut, för när OS X Yosemite släpptes så hängde utvecklarna Flexibits uppenbarligen inte riktigt med. Sedan dess har Fantastical varit en nagel i ögat bland andra appars stilrena ikoner. Tills nu.

Fantastical 2 är dock inte bara lite extra puts av ikoner och färger till den lilla kalenderwidgeten vi är vana vid. Nej, likt sina IOS-kusiner så blir nu Fantastical 2 en fullfjädrad kalenderapp, och därmed ett fullgott alternativ till Apples egna kalender.

Du kan till och med lägga till nya kalendrar till ditt iCloud-konto via inställningarna, samt ha olika uppsättningar kalendervyer ifall du är typen som gillar att skilja på arbete och privatliv.

test fantastical 2
Att snabbt komma åt kalendern från menylisten, inklusive lägga in händelser, är smidigt värre.

Du känner igen dig i Fantastical 2, vilket förstås är bra. Kalenderwidgeten är fortfarande där, med dagens datum direkt i menylisten, och ett tryck på ikonen (eller kortkommandot ctrl+alt+mellanslag, som du förstås kan ändra) fäller ned widgeten.

Där kan du, liksom tidigare, snabbt se dina kalendrar samt eventuella uppgifter från Påminnelser-appen, som Fantastical 2 integrerar med.

Så långt allt väl, men den riktiga vitsen med Fantastical har alltid varit möjligheten att snabbt skriva in nya händelser, och detsamma gäller Fantastical 2.

Har inte lärt sig svenska

Här får du dessvärre fortfarande blanda svenska och engelska, för till skillnad från Siri (och Todoist, för den delen) så har Fantastical 2 inte lärt sig svenska ännu. ”Middag med päronen 20/4 17:00-22:00” fungerar dock utmärkt, och skapar snabbt händelsen ”Middag med päronen” den 20 april, med tidsangivelsen 17:00 och 22:00.

Däremot får du leva med ”every Monday” eller ”next week” om du vill vara mindre precis i ditt händelseskapande.

test fantastical 2
Fantastical 2 ser riktigt bra ut. Likt sin iOS-motsvarighet finns det även ett ljust, men inte lika attraktivt tema.

Det går numera även att öppna Fantastical 2 till en fullstor kalenderapp, som fönster eller i fullskärm. Här känner vi igen oss från de utmärkta IOS-apparna, för formspråket är förstås snarlikt, men med en liten Yosemite-knorr.

Kalendrar har ofta snarlika utseenden för att användarna ska känna igen sig, och Flexibits verkar tycka att det är en bra idé, för Fantastical 2 har en hel del gemensamt med Apples kalenderapp. Allt är dock snyggare, mer balanserat, och helt enkelt mer tilltalande.

Det finns, likt i IOS-apparna, både ett mörkt och ett ljust färgschema, så föredrar du en fulare kalenderapp så byter du till det ljusa… Det mörka är standard och mest tilltalande. I fullvuxet läge kan du ta fram listor på dina uppgifter från Påminnelser med ett knapptryck, samt förstås lägga till nya händelser på såväl det klassiska klicka i kalendern-sättet, eller via rutan uppe till vänster, som beter sig som menywidgeten.

Sammanfattning

Det finns inte mycket att klaga på med Fantastical 2, det här är ett fullgott alternativ till Apples kalender, och en väldigt välputsad app. Några skavanker har redan putsats till sedan lanseringen, och förhoppningsvis kan det lätta flimret som förekommer om du rullar i kalendern och har många händelser bockas av i framtiden med.

Det enda som hindrar Fantastical 2 från att plocka hem toppbetyget, och därmed vara det uppenbara kalendervalet, är att det inte finns stöd för svenska ännu. Jag kan dock leva med detta, och det kan säkerligen du med.


Fakta: Fantastical 2

Kalenderprogram till Mac OS X
Version: 2.0.2
Pris: 389 kronor

 (Itunes)


Smidig inmatning direkt från menylisten
Riktigt snygg app
Integrerar med Påminnelser-appen


Ingen gratis uppdatering från Fantastical
Förstår inte svenska
Flimrar lite när du rullar om du har många händelser

Betyg: 5 av 5

Fakta

Fantastical 2 har inget stöd för svenska ord när du använder den smarta inmatningen, men det går så klart bra att blanda svenska och engelska. Ord som ”today” eller ”tomorrow” fungerar utmärkt, liksom ”next week” eller ”next month”. För återkommande tillställningar fungerar exempelvis ”every Thursday” utmärkt. Datum kan anges som ”April 30”, men ”30/4” fungerar också. Även tid beter sig som förväntat, så ”15:00-17:00” gör att din händelse får just det tidsspannet