Safari är, för de flesta av oss, en av de allra mest använda apparna på Iphone och Ipad. Men även om du är en Safari-veteran är det fullt möjligt att du surfar mindre än optimalt genom att missa flera av de gester som Apple har byggt in i appen. De kan hjälpa dig göra vad du ska snabbare eller med färre flikar.

Stäng flikar

1. Svep för att stänga en flik

Med IOS 8 fick Safari ett nytt gränssnitt för att bläddra bland öppna flikar. Tryck på flik-knappen så syns de staplade i 3d. För att stänga en flik måste du trycka på ett litet, litet kryss i det övre vänstra hörnet av fliken. Det går, men är betydligt knepigare än det låter – speciellt om du försöker använda din Iphone med en hand.

Det är mycket lättare att stänga en flik genom att hugga tag i den och svepa iväg den åt vänster. Då ser du hur den försvinner iväg ut från sidan på skärmen och tas bort.

Flytta flikar

2. Håll och dra för att flytta runt flikar

Du vet säkert att du kan arrangera flikarna i Safari på Ipad genom att helt enkelt hugga tag i en flik och dra den som du skulle göra på Mac eller pc.

Men visste du att du kan göra det även på Iphone? Det gör du genom att visa flikvyn, och sedan trycka och hålla en stund på en flik. Då ”lossnar” den och du kan flytta den uppåt eller nedåt i fliktraven.

Historik

3. Tryck på bakåtknappen för att visa historik

Om du vill gå bakåt två, tre, fem eller tio steg i en fliks historik finns det ett par långsamma och ett snabbt sätt att göra det på. De två långsamma sätten är att antingen trycka frenetiskt på bakåtknappen tills du kommer till rätt sida (och förhoppningsvis inte för långt bakåt), eller att öppna bokmärken och sedan trycka på historik och leta upp sajten i fråga.

Genvägen är att trycka på bakåtknappen och hålla kvar en stund. Då dyker en liten lista med de senast besökta webbplatserna i den fliken upp och du kan hoppa till rätt genom att helt enkelt trycka på den. Vill du se historik för andra flikar måste du fortfarande öppna bokmärken -> historik. Det här knepet fungerar så klart även framåt i historiken med framåtknappen.

Svepnavigering

4. Svep för att gå framåt eller bakåt

Många av oss använder Safaris framåt- och bakåtknappar för att navigera, men det behövs inte. Ett snabbare sätt än att pricka in de knapparna perfekt är att svepa åt höger eller vänster hela vägen från precis utanför kanten på skärmen.

Icloudflikar

5. Svep för att stänga en flik på en annan enhet

Om alla dina Macar (med OS X Mountain Lion eller senare) och IOS-prylar (med IOS 6 eller senare) är anslutna till samma Icloud-konto kan du se öppna Safari-flikar på de olika enheterna tack vare funktionen Icloud-flikar. På Iphone kan du till exempel trycka på flik-knappen, skrolla ned hela vägen förbi alla dina öppna flikar på telefonen, och längst ned dyker flikar som är öppna på en Mac eller Ipad upp.

Du kan visa en av dessa flikar genom att trycka på den, men du kan också stänga en flik genom att svepa den från höger till vänster. Då dyker en radera-knapp upp som du trycker på för att bekräfta. Ibland kan det ta en minut innan resultatet syns på den andra enheten, men ha tålamod.

Favoriter

6. Svep nedåt för att spara till favoriter

När du trycker i sök/adress-fältet längst upp i Safari täcks fönstret av dina favoriter och vanligast besökta sajter. Det vanliga här är att antingen börja skriva in en adress eller sökterm, eller trycka på en av ikonerna för att snabbt gå till den sajten. Men med IOS 8 har Safari fått en ny funktion.

Svep neråt så dyker två till alternativ upp: Lägg till som favorit och Begär webbversion. Det första sparar sidan till favoriter, medan det senare gör att Safari utger sig för att vara en datorwebbläsare, så att standardversionen av en sajt visas i stället för mobilversionen. Det fungerar inte alltid, men oftast.