De nya modeller av bärbara Macar som Apple introducerade i början av mars i år har en ny typ av styrplatta som företaget kallar force touch. Så hur funkar den, och hur känns det att arbeta med en force touch-styrplatta?

Här går vi igenom vad force touch är och hur det skiljer sig från Apples gamla vanliga styrplattor. Dessutom försöker vi beskriva hur det är att styra Macen med force touch, och svara på frågan: Är det värt att uppgradera för att få tillgång till den nya plattan?

Force Touch
Nya Macbook Pro och Macbook har en helt ny styrplatta med haptisk återkoppling som kallas Force Touch.

Vad är force touch?

Force touch är en ny typ av styrplatta som bygger vidare på de gamla plattorna som redan hade olika gester tack vare multitouch (som är möjligt tack vare samma teknik som sitter i Iphone och Ipad). Nu ingår även tryckkänslighet och haptisk återkoppling.

Force Touch

Här är några av de nya termer du kan vilja bekanta dig med:

Force-klick: Ett nytt sätt att klicka där du trycker till lite hårdare och längre än vid ett normalt klick. Den haptiska återkopplingen gör att det känns som att du tryckte in en knapp lite djupare, och andra saker händer än vid ett vanligt klick. Ett exempel: Om du klickar på ett ord markeras det. Om du Force-klickar markeras det och en definition från ordboken dyker upp.

Haptisk återkoppling: Haptik handlar om hur känseln fungerar så haptisk återkoppling betyder alltså återkoppling via känseln. I force touch-styrplattans fall handlar det om en liten elektromagnetisk motor som kan få plattan att vibrera för att ”svara” på till exempel ett klick. Ytan ligger fast men ditt finger tror att den har rört på sig.

Taptic Engine: Apples namn på den motor som driver den haptiska återkopplingen i force touch-styrplattan. Det är denna som gör att plattan svarar på dina rörelser.

Tryckkänslighet: Förutom att känna skillnad på vanliga klick och hårda klick kan force touch-styrplattan mäta hur hårt du trycker på den. I Apples dokumentation för utvecklare står det till exempel att ett program för att teckna och måla kan utnyttja detta för att rita olika tjockt. En annan möjlighet är program som ”säger till” när du placerat ett objekt utefter en stödlinje eller annan layoutmarkör.

Ifixit har så klart plockat isär nya Macbook Pro med force touch-styrplatta och visar alla komponenterna som utgör styrplattan och Taptic Engine.

Force Touch

Hur känns det att använda force touch?

I vår recension av nya 13-tums Macbook Pro med retinaskärm kan du läsa allt om hur det är att använda den nya styrplattan, men kortfattat kan vi summera det så här: Det tar lite tid att vänja sig vid den annorlunda klicktekniken eftersom muskelminnet är långsamt, men när du lärt dig är det en stor förbättring att du kan klicka var som helst på plattan.

Redan efter en stunds användning känns force touch-styrplattan nästan som vanligt, men än så länge är det för tidigt att säga hur praktiskt och användbart det egentligen är med haptisk återkoppling, eftersom nästan inga program använder funktionen.

Vad kan utvecklare göra med force touch?

Många OS X-program har redan uppdaterats med stöd för Force-klick, vilket används på olika sätt i de olika programmen. Tredjepartsutvecklare kan också sätta tänderna i force touch api, programmeringsgränssnitet som används för att kommunicera med den nya styrplattan.

Utvecklare som vill komma igång med utveckling för force touch kan uppdatera till senaste versionen av Xcode (6.3) och OS X 10.10.3. Utan tillgång till en ny 13-tums Macbook Pro eller nya 12-tums Macbook kan du inte testa hur det funkar, men du kan ändå läsa på och börja titta på hur du ska integrera force touch i dina program.